MINUTA

Pranje Ane i Nemanje

Kladio bih se da je Milojko džaba krečio!

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

16.11.2018


Jeste poželjno, ali u svakom slučaju nije nužno biti obrazovano, civilizirano čeljade da bi se uspjelo u vrhunskom sportu. Zato je valjda Milojko Pantić pravovremeno osudio neutješno idiotski potez fudbalera Manchester Uniteda i povremenog srbijanskog reprezentativca koji je, podsjećanja radi, prošle sedmice odbio na dresu nositi cvijet crvenog maka. Simbol pobjede iz Prvog svjetskog rata u plitkim je vizijama Nemanje Matića asocijacija na bombardovanje Miloševićeve Srbije od NATO saveza s kraja prošlog stoljeća.

Usput, Pantić je Matića podsjetio i na neka druga bombardovanja, zločine i ljudske patnje, poput paklenih sarajevskih hiljadučetiristo i kusur dana pod četničkom opsadom. Stihovima velikog Kike Sarajlića „Na zbornom mjestu ljubavi, sad čekaju kao grobovi, mala velika moja, večeras ćemo za njih voljeti...“, legendarni je sportski komentator pokušao kockastu fudbalersku glavu sa kramponima umjesto mozga opametiti, prosvijetliti, nečem korisnom naučiti... Kladio bih se da je Milojko džaba krečio!

Ali, lako ćemo sa neinformiranim loptašima poput Matića. Od takvih se tipova i ne očekuje da ispravno, razumno prosuđuju izvan ograničenog terena fudbalskog stadiona.

Pitanje je šta da radimo kad idiotske izjave preko žvalja prevale nosioci najviših državnih funkcija? Evo, naprimjer, srbijanska premijerka kaže da se „u Srebrenici nije dogodio genocid“!? Malo joj bilo jednom, pa je Ana Brnabić njemačkom novinaru dvostruko potvrdila svoj barbarski stav. Uzalud presude međunarodnih sudova, pravosnažno osuđeni zlikovci i ubice, uzalud masovne grobnice, primarne, sekundarne i tercijarne jame gdje su poslali više od osam hiljada nedužnih i nenaoružanih ljudi... Nevažne su, dakle, historijske činjenice kad za Brnabićku genocida nema. I kapak!

Teško je, kažem, sačuvati potrebno dostojanstvo, a uz to (po uzoru na pravdoljubivog Pantića) primjereno osuditi bijedne, jadne, skandalozne stavove aktuelne srbijanske premijerke i višedecenijske žestoke pripadnice LGBT zajednice. Da prostite na izrazu, Ana Brnabić ima pravo da bude gej, ali joj se moralni pederluk ne smije oprostiti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.