MINUTA

Da sam ja Neko...

Tješim se da griješim, al' krhko je znanje

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

22.11.2018

Neočekivano kurtoazne i pomirljive izjave koje su, nakon sastanka delegacija Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije, priredili Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić, nagovještavaju da su prekjučerašnji međustranački razgovori „u četiri zida“ bili izrazito neprijateljski i vjerovatno ucjenjivački. Pošto se verbalna bura stišala, a konkretan dogovor razumljivo izostao, pred novinarima su glavni protagonisti neuspješno odglumili zadovoljštinu postignutim stepenom demokratskog dijaloga između posvađanih političkih rivala.  

S tim u vezi, zanimljiva je Nikšićeva javna zahvalnica na „korektnoj ponudi SDA“, kao što jednako indikativno zvuči i Izetbegovićevo upozorenje kako je sagovornike „podsjetio na neke stvari“!? Šef Partije nije želio detaljisati o iznuđenim ustupcima političkih hijena iz Mehmeda Spahe, a upadljivo je prešutio i sadržaj Izetbegovićevih misterioznih „podsjećanja“. Ostaje nam, zato, tek da nagađamo o čemu se tako dugo razgovaralo, mada je na osnovu nekih prethodnih iskustava realno očekivati da će SDP na kraju ostati kratkih rukava.  

Jer, kako sada sumnje stoje, drugovi su iznenađujuće odškrinuli vrata paklenom savezu sa SDA na državnom i entitetskom nivou! To je, uostalom, za N1 direktno potvrdio jedan od sudionika recentnog međustranačkog sastanka, potpredsjednik SDP-a Miro Lazović. Za dežurnog zagovornika sađenja tikvi sa SDA, to je vrhunski „patriotski čin“, a kad je, jelte, država u pitanju, onda se politički principi pod noge bacaju.

Nažalost, Nikšić je propustio idealnu priliku da pred TV kamerama, na teškom gostovanju kod Izetbegovića, transparentno demolira brutalnu pljačku oktobarskih izbora u SDA režiji, te po zasluzi osudi neoprostive uvrede iz kampanje.  

Šteta je, kažem, što šef SDP-a Izetbegovića nije podsjetio kako se ne plaši montiranih optužnica, uhođenja i stalnih policijskih progona od pendrek-kvarnjaka poput Dragana Lukača. Kamo sreće, eto, da je Izetbegoviću u lice složio adekvatan odgovor na najnovije prijetnje raznih čamparica, efendijica i preostalih zadojenih režimlijica...

Nikšić, dakle, nije iskoristio šansu za maestralno zakucavanje! K'o što veli Jasenko Houra, mogao je biti heroj ulice.

Ovako će - bljedunjavo, defanzivno, naopako - još ispasti da SDA ima neke skrivene adute za službeno privođenje SDP-a u zajedničku vlast. Tješim se da griješim, al' krhko je znanje.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.