MINUTA

Mandat od pola miliona!

Govorimo o falsifikatorima i pljačkašima izborne narodne volje

Piše: Bakir Hadžiomerović

27.11.2018

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine duže od mjesec dana izbjegava saopštiti konačnu odluku o izboru delegata u entitetski Dom naroda. Istovremeno, samo u drugoj polovini bh. države, Milorad Dodik privodi kraju konsultacije za formiranje entitetske vlade na čelu sa SNSD-om.  

Tokom recentne postizborne federalne konfuzije, Dodik će nam, k'o onu maksuziju Izeta Fazlinovića iz Popovog polja, servirati i simbolični igrokaz sa zastavama u sjedištu Predsjedništva BiH. Po svemu sudeći, tamo će udarnički kreirati sve buduće nesporazume i započinjati političke ratove. Manje je više, ali loše nam se piše!

U jučerašnjem „Avazu“ objavljeni su podaci o astronomskim platama članova CIK-a. Navedeno je kako šest muškaraca i jedna dama tokom samo jednog mandata pojedinačno inkasiraju oko pola miliona konvertibilnih maraka iz državnog budžeta. Budući da ih se većina ovdašnjom izbornom problematikom zabavlja duže od deset godina, možemo sa sigurnošću zaključiti kako u finansijsko-formalnom smislu zaista imamo posla sa utemeljenim (multi)milionerima.

Ekskluzivni društveni status (koji im omogućava da krivo rade i pritom se najlegalnije obogate) „cikovci“ su, umjesto u boljitak ove zemlje, usmjerili u dosljedno izvršavanje naredbi svojih političkih pokrovitelja. Kao što to obično biva, na suprotstavljenim se razvalinama malignih nacionalizama donose isključivo kompromiserske i štetne odluke. Nikad u korist poželjne integracije države, već, naprotiv, za račun njene dodatne podjele! Zato se još samo beznadežno naivni nadaju kako će CIK prilikom konstituiranja federalnih domova naroda primijeniti civilizacijska, a odbaciti naručena segregacijska načela.

U postdejtonskoj bosanskohercegovačkoj stvarnosti, glavni protagonisti CIK-a zauzimaju mjesto posebne sramote i opravdanog gađenja. Govorimo o falsifikatorima i pljačkašima izborne narodne volje, neopjevanim drumskim razbojnicima na državnim jaslama i vjernim slugama troglavog kriminalnog režima. Zbog neinformiranih generacija koje dolaze, dobro je, eto, zabilježiti sastav multietničkog pokopnog društva „Grobari demokratije“ d. o. o. Analfabetskim redom - Irena Hadžiabdić, Branko Petrić, Suad Arnautović, Stjepan Mikić, Ahmet Šantić, Vlado Rogić, Novak Božičković.

Toliko, nema dalje!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.