MINUTA

Moljci iz ormara

Opravdano se sumnja da nezakonito boravi u starom kabinetskom uporištu

Piše: Bakir Hadžiomerović

30.11.2018

Bakir Izetbegović očigledno ne planira mijenjati adresu prebivališta. Nakon što mu je zvanično istekao mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, šef Stranke demokratske akcije još uvijek najtransparentnije stanuje u Titovoj 16. Opravdano se sumnja da nezakonito boravi u starom kabinetskom uporištu gdje je proveo skoro polovinu sretnog i berićetnog života. Prekjučer je tamo upriličio sastanak sa liderom Demokratske fronte.  

Umjesto da se fino igraju žmire po širokim hodnicima ureda hrvatskog člana kolektivnog šefa države, Željko Komšić je Izetbegoviću otišao na noge. I to u kancelariju koja razvlašćenom domaćinu zakonski (osim, moguće je, po nepisanom feudalnom nasljednom pravu) ne pripada.

Postavlja se, onda, logično pitanje: Gdje na posao dolazi zbunjeni Šefik Džaferović i koja mu je, kako se to kaže, bazna stanica? U sarajevskim dokoličarskim krugovima intenzivno se špekulira da bivši sekretar Agencije za istrage i zaštitu (AID) toplinu osvojenog kabineta - uz pripadajuće tajnice, osiguranje i uhljebljene savjetnike - bratski dijeli sa voljenim vođom.

U nedavnoj televizijskoj ispovijedi, gledali ste sigurno, Izetbegović srceparajuće progovara o vlastitoj skromnosti koja, nebudiprimijenjeno, graniči sa konvencionalnim kokuzlukom bh. građana. Priznao je da nema automobil, ali zato ima neotplaćeni bankarski kredit. Nema ni kuću, ali posjeduje vikendicu i stan. I još je rekao da svakodnevno objeduje u menzi Predsjedništva BiH. Ako je to tačno, a valjda jeste, tamošnji kuhari i konobari neće ga se još dugo kutarisati. Tri dnevna obroka platit će iz vlastitog džepa. Jer, zahvaljujući Fadilu Novaliću i Federalnoj vladi, sadaka za nezaposlene sa biroa redovno liježe na korisničke žiro-račune.

Kada su Džaferović, Komšić i Milorad Dodik polagali zakletve na svečanoj inauguraciji, učinili su to pred nosom Sebije Izetbegović, jer je, milošću protokola, direktorica bolnice sjedila na centralnom mjestu predviđenom za bosansku kraljicu koju smo, ako se ne varam, davno izgubili.

Na prijemu za Dan državnosti najslavniji se bračni par upadljivo naguravao uz Komšića i Džaferovića, a novoizabrani predsjednički dvojac napasnicima je nerazumljivo dozvolio okupaciju pozicije koja im objektivno ne pripada. Kako je naopako počelo, u naredne ćemo četiri godine, mašala, raspolagati s pet članova Predsjedništva BiH.

Ustaljene navike teško je mijenjati. Još je teže moljce iz ormara istjerati!


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.