MINUTA

Gas-maske za vlast u romingu

S Trebevića uspinjača kliče, nema zraka, gradonačelniče

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

4.12.2018

Aparati stacionirani u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država potvrdili su Sarajevo kao najzagađeniji grad na svijetu. 'Ta će pakistanski Ravalpindi i Karači, nek' se poklope Raipur i višemilionski Delhi u zemlji Indiji. Ni ona prenaseljena kineska prijestonica, poznatija kao Peking, više da se ne javlja! Jer, glavni grad Bosne i Hercegovine u fantastičnom je šampionskom pohodu prešišao čak i vječite rivale na lokalnom nivou - otrovima iz zastarjele termoelektrane zaraženu Tuzlu te uvijek neugodni “Černobilj balkanski”, drugo ime za slobodarski Kakanj na obalama rijeke Bosne.  

Usljed kritične koncentracije smoga i nedozvoljeno smanjene vidljivosti, masovno se otkazuju letovi sa Sarajevskog aerodroma. Javnost, istovremeno, ostaje uskraćena za makar komentar resornog kantonalnog ministra o dotičnom aerozagađenju zato što se, pouzdano je utvrđeno, Čedomir Lukić iz Stranke demokratske akcije trenutno nalazi “negdje u romingu”. Odgovornija nije ni Lukićeva kolegica s federalnog nivoa Edita Đapo. Ošamućeno djeluje entitetski direktor Fonda za zaštitu okoliša Fuad Čibukčić. Tihuje skupa saveznički duet iz Saveza za bolju budućnost...

Dok se nekako sa proljeća hava prirodno ne razbistri, uz saglasnost visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira, trebalo bi u hitnoj proceduri usvojiti zakon da se tržnim centrima, kao i svim bolje snabdjevenim granapima, omogući prodaja originalnih gas-maski po povoljnim cijenama. U skladu s nadaleko poznatim socijalnim senzibilitetom bh. vlasti, poželjni su adekvatni popusti za penzionere, demobilisane borce i ostale ugrožene kategorije stanovništva.

Na stranu zakebancija, situacija je krajnje dramatična! Eksperti očajnički upozoravaju na katastrofalne razmjere zagađenosti zraka u Sarajevu, preporučujući izbjegavanje izlazaka iz kuće. Vladajuće elite, međutim, autistično ignoriraju uključene alarme stručnjaka i direktno ugrožavaju vitalne interese građanki i građana, starih i mladih, radničke klase i poštene inteligencije.

Umjesto da konačno poduzmu adekvatne mjere za sprečavanje tihog ubijanja ljudi, ovdašnje glavešine laprdaju o neugodnoj sarajevskoj geografiji, brdsko-planinskom okruženju bivše metropole, nepovoljnim ružama vjetrova i sličnim budalaštinama. Navodno je o tome ponešto prozborio i Abdulah Skaka... S Trebevića uspinjača kliče, nema zraka, gradonačelniče!

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.