MINUTA

Ode Mile lajkovačkom prugom...

Sve je, dakle, spremno za postizborni vašar!

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

6.12.2018

Milorad Dodik jeste tragikomičan lik. Dosljedan u vlastitoj gluposti! Otkako se smjestio u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, ovdašnju javnost ne prestaje zabavljati kretenizmima koje ni u najlucidnijim izdanjima ne bi skontali nekadašnji zajebanti iz “Top-liste nadrealista”.

Pogledajte ga samo kako od zastava pravi skandale. Pa mu na nejaka pleća još natovare i anonimne belgijsko-njemačke provokatore. Koji ugroženom predsjedniku bližu familiju spominju direktno u slušalicu kabinetskog službenog telefona. Šta sljedeće da očekujemo, čemu da se nadamo iz kreativne radionice laktaškog humoriste?

Ne insistiram, samo predlažem, ali možda je poželjno da se u raskošnom uredu srpskog člana Predsjedništva BiH osigura jedno savjetničko mjesto za domaće prase. Prošlo je, naime, vrijeme svinjokolja, a i čvarci na grani znaju da su nedužni praščići u prethodnim decenijama bili nepravedno zakinuti u projekcijama najvišeg stuba izvršne vlasti.

Dvostruku korist predstavljat će i činjenica što će inozemni gosti znatno jednostavnije skontati s kojim tačno segmentom kolektivnog šefa države imaju posla. Uostalom, ako su već Željku Komšiću dozvolili da na zid okači Titov portret u neprirodnoj veličini, zašto bi pravo na izbor adekvatnih simbola bilo uskraćeno njegovom kolegi Dodiku?

Možda je, kažem, jedno od privremenih rješenja usvajanje nekakve uredbe ili primjerenog podzakonskog akta kojim bi se Dodika ovlastilo da na sastanke sa međunarodnim zvaničnicima dolazi nakinđuren navijačkim rekvizitima iz komšijske Republike Srbije. Jer, kako drugačije da ga prihvate kao srpskog člana Predsjedništva, pa nikom na čelu ne piše da je Srbin iz Republike Srpske, je l' tako? I zašto bi, na kraju krajeva, tradicionalno neinformirani stranci unaprijed morali prepoznati s kojim tačno segmentom kolektivnog šefa države imaju posla? Zato se ovo s rekvizitima doima kao genijalna ideja...

Domaće prase, navijačka kapa, šal, kopačke, štucne i dres reprezentacije Srbije simboli su koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Poglavito se to odnosi na novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH. Sve je, dakle, spremno za postizborni vašar! Kad se pod vojnim šatorima s groznih razglasa zajednički falšira - Nek' se ljuti kome smeta, BiH je sa dva entiteta...

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.