MINUTA

Đe zapelo na ljevici?

Vlast je nemoguće graditi na kompromisima sa ucjenjivačima

Piše: Bakir Hadžiomerović

13.12.2018

Raspilavio se po portalima nekadašnji predsjednik „Naše stranke“ Dennis Gratz. Kaže da je frustriran podrškom koju njegov nasljednik Peđa Kojović demonstrira prema lideru „Naroda i pravde“ Dini Konakoviću. Kao pronicljivi manipulator, Gratz će iskoristiti rijetku medijsku šansu da što više blata nabaci na rukovodstvo svoje dojučerašnje stranke, kolektivno ih optužujući za neprincipijelnost i izdaju ideala. A kad smo već kod domaćih izdajnika, valja podsjetiti da je Gratzov slobodni politički i moralni pad počeo upravo u federalnom parlamentu kada je svojim poslaničkim glasom presudno utjecao na usvajanje sramnog „Zakona o radu“ u režiji Fadila Novalića. Što bi rek'o Bora Čorba-Za ideale ginu budale, a Gratz, pouzdano, budala nije!

Nakon početnog umjerenog optimizma, pregovori opozicionih stranaka o formiranju vlasti u kantonima ( bez vječito vladajuće SDA) pristojno su se odužili. Špekulira se kako najviše problema stvara Demokratska fronta. Nije čudo da je zapelo i oko kadrovskih rješenja, jer ucjenjivačka pregovaračka strategija Željka Komšića unaprijed je neke od potencijalnih i poželjnih ministara i premijera izbacila iz igre. Pritom, čelnik DF-a dosljedno ne odustaje od vlastitih rješenja i uobičajenih kaprica. Njegov nulti prioritet jeste preuzimanje kontrole nad profitabilnim zdravstvenim sistemom u Kantonu Sarajevo. Uglavnom, sarajevska šestorka najavljuje da će do kraja ove sedmice objaviti imena ministara u budućem kabinetu premijera Edina Forte. Živi bili, pa vidjeli...

Tamo gdje je SDP istinski izborni pobjednik, u Tuzlanskom kantonu dakle, također se zakuhalo oko buduće vladajuće većine. Glavni kreatori krize ponovo su „deefovci“, ali i partijska struja unutar samog SDP-a, na čelu sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem. Zbog ultimatuma da ne prave partnerstvo sa PDA, u Partiji su primorani ispunjavati nemoralne fakture pouzdano tezgaroške Stranke za BiH. Zanimljivo je da se SDP-ovcima poslanički glasovi iz navodno neprihvatljive PDA nisu gadili prilikom imenovanja Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, niti su su principijelno pobunili zbog podrške Mirsada Kukića njihovom partijskom šefu Nerminu Nikšiću u državnom parlamentu.

U vezi sa formiranjem skupštinskih većina, jednako komplicirana situacija je u Zenici, Bihaću i Goraždu. Zato vodeći SDP-ovci moraju konačno shvatiti da je vlast nemoguće graditi na kompromisima sa ucjenjivačima. Makar takvi dolazili i iz lijevog političkog ešalona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.