MINUTA

SAO MEDICINA

Sebijina autonomna oblast

Piše: Bakir Hadžiomerović

17.12.2018

Na velikoj sceni političkog pozorišta počinje historijska drama demontaže režima Stranke demokratske akcije! Premijera je u Sarajevu, gdje će SDA u poželjnu opoziciju do kraja godine. Nakon glavnog grada BiH, formiranje kantonalnih vlada očekuje se u Tuzli, Zenici, Bihaću i Goraždu. Potom slijedi Federacija BiH, a za državnu vlast malo ćemo pričekati.

U skladu s trenutnom situacijom, korumpiranim jurišnicima “stranke dugih prstiju” ne preostaje ništa drugo nego da iščupaju vlastito korijenje iz javnih institucija, razduže kabinetski inventar i poselame se sa službenim beneficijama. Ništa, međutim, nije gotovo dok sve nije završeno, poručuje Bakir Izetbegović.

Grčevitom borbom za opstanak na vlasti, lider SDA zapravo spašava samog sebe, kao i poslove najšire familije te brojnih kriminalnih intimusa. Ipak, potpuno je svjestan da sve teže pliva u baruštini punoj krokodila. I da ga na proljetnom stranačkom kongresu očekuju džehenemske vatre ukoliko ne osigura još četiri godine naštimanih tendera, koruptivnih javnih nabavki i nezakonitih finansijskih privilegija, na koje su se bahati SDA-ovci navukli k'o narkomani na heroin.

Zato nije slučajno, baš u prvoj reakciji na mogućnost uspostave kantonalne vlasti bez SDA, Izetbegović priglupo izvalio - Ne damo našu milijardu budžeta!?

Ne spava mirno i zbog nadolazećih belaja oko upravljačko-rukovodnih struktura bolnice na Koševu. Šta reći, kakvu poruku poslati ako, gluhobilo, nova kantonalna većina u Skupštini krene raspravljati o trogodišnjem direktorskom divljanju prve dame SDA? Svjestan je, naime, da u neželjenom scenariju ni Milorad Dodik neće biti od naročite koristi, mada ga je ovih dana, otkrili su mediji, hinjski obilazio isporučujući obraz i crno ispod nokata za zrno milosti srpskog člana Predsjedništva BiH.

U isto vrijeme, naredbom svemoćne gospođe Izetbegović, svečano je osnovana nova visokoškolska ustanova. Sebijina autonomna oblast Medicinski fakultet - skraćeno SAO Medicina - nakon sedamdeset godina zajedničkog života i rada u okviru Univerziteta u Sarajevu, kreće putem otcjepljenja i nezavisnosti.

Nakon što je institucionalnim nasiljem privatizirala cjelokupno zdravstvo na teritorijama pod okupacijom SDA, direktorica, profesorica i supruga konačno je, eto, zatvorila krug. Šta mislite, je li sazrelo vrijeme da teror bračnog para prestane?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.