MINUTA

Građani drugog reda

Apsolutno ništa se ne poduzima da se nešto promijeni

Piše: Bakir Hadžiomerović

31.12.2018

Pokušajmo zamisliti sljedeću scenu... Ratna je 1943., Sarajevo pod privremenom fašističkom okupacijom. Vrijeme je predizborne kampanje. Sa crno-bijelih plakata na „Bulevaru Adolfa Hitlera“ namrgođeni kandidati (od Jure Francetića do Mustafe Busuladžića) pozivaju podanike da glasaju po vlastitoj savjesti...

Dobro, znam da nacistički zločinci generalno preziru demokratiju, da ne podnose ljudska i građanska prava, da im se živo fućka za izbore i birače. Međutim, čisto hipotetički, da li je u „dotiranom filmu“ baziranom na tragičnim historijskim činjenicama režiserski oportuno makar u nekom lijevom, sporednom kadru prikazati plakat ili vizitku romskog ili jevrejskog izbornog kandidata?

Slažete se, bila bi to naučna fantastika. Bolesna propaganda dostojna ranih celuloidnih radova Leni Rifenštal.

No, vratimo se u sumornu bosanskohercegovačku stvarnost. Jer svaka sličnost imaginarne filmske scene sa aktuelnostima u BiH svakako je namjerna. Evo, naprimjer, počinje deseta kalendarska godina dosljednog neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“. I apsolutno ništa se ne poduzima da se nešto promijeni!

A htjeli bi, kao, preko reda u Evropsku uniju i NATO savez. Da reformišu tranzicijsko društvo i oslobode tržište, usvoje civilizacijske i ISO standarde, provedu agende, da masovno zapošljavaju u Njemačkoj... Glede i unatoč što se, kako vidimo, zadaci izvršavaju neodgovorno i sa uobičajenim balkanskim probijanjem predviđenih rokova, barem jednom heftično dosadne birokrate iz Brisela Denisu Zvizdiću žestoko zamjere i zbog izvjesnih Sejdića i Fincija.

Optužilo pravedno bh. vlast da brutalno gazi po svetim ljudskim pravima bh. državljana koji nisu ni Bošnjaci ni Srbi ni Hrvati. Već je dotične insane ovdje i sada zapalo da budu - kako se to kaže - građani drugog reda!

Još jednu su godinu naših života pojeli politički skakavci. Nek' je zato sretna, bolja i uspješnija naredna!

Boba je falila da zaboravim, možete li zamisliti sljedeću scenu... Sarajevo u 21. stoljeću. Vrijeme je predizborne kampanje. Sa fotošopiranih plakata na „Bulevaru Meše Selimovića“ nasmijani kandidati za Predsjedništvo BiH Dervo Sejdić i Jakob Finci. Čisto hipotetički.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.