MINUTA

Hakirana kolumna

Statistika je neumoljiva! Brutalno se povećao BDP

Piše: Bakir Hadžiomerović

2.1.2019

Godina 2018. prohujala je s vihorom. Dugo će se pamtiti. Masovno nezadovoljstvo, pravna nesigurnost, ispunjene predizborne laži, nezabilježena društvena propast, opći očaj i sumrak tolerancije u Bosni i Hercegovini. Bila je to najdepresivnija godina još od ratne 1993. i premijernog odlaska bh. delegacije na Pjesmu Evrovizije, godina našeg kolektivnog strovaljivanja!

Neperspektivnu balkansku državicu na jugoistoku Starog kontinenta u više navrata posjetili su svi važniji svjetski državnici - od pomoćnika asistenta zamjenika američkog referenta za Balkan, preko šefa kuhinje u menzi briselskog sjedišta Evropske komisije, do glavnog dresera tigrova Vladimira Putina. Općenito, sve što je moglo da raste, naraslo je. Posebno nosevi vladajućih političara!

Statistika je, naravski, neumoljiva! Brutalno se povećao BDP. Prosječna plaća na kraju minule sezone iznosila je 1.109 eura, više nego u Hrvatskoj, jednako k'o u Sloveniji. Običnom penzioneru poštar svakog prvog u mjesecu na ruke isporuči oko 700 eura. Ima se, mašallah, love i za godišnji u zimskim mjesecima.

Posjedujemo najbrže rastuću prerađivačku industriju na dunjaluku. U bosanskim halama proizvode se sofisticirani dijelovi za avione, astronautska odijela, šoferšajbne za prekookeanske brodove, bolidi Formule 1 te autohtoni hercegovački suši.

Odnos izvoza i uvoza je sedamnaest naprema jedan. Budžeti su “nakvasali” za nekoliko milijardi konvertibilnih maraka, poglavito oni kantonalni. Kroz “Berlinsku inicijativu” osiguran je svjež novac za cestogradnju. U narednoj godini očekuje se nastavak forsiranja Koridora WC na zahtjevnoj ruti od Piljužića do Male Brusnice. Najavljeno je i puštanje u promet modernog mosta sa četiri kolovozne trake iz Stoca prema Neumu, koji je izgrađen samodoprinosom boračkih populacija i maloljetnih korisnika javnih kuhinja. Farba se trotoar ispred zgrade Predsjedništva BiH. 

Broj radnih mjesta u nerealnom sektoru skočio je za nevjerovatnih 100 hiljada. Javni dug u BiH drastično je smanjen, a u poređenju s Kraljevinom Španijom, trostruko je niži po glavi stanovnika. Stoga, valjda, i slavni Mesi razmišlja o potpisu za Krupu na Vrbasu. U međuvremenu, BiH je postala najveće evropsko gradilište... 

VAŽNO OBAVJEŠTENJE:

Kolumna je hakirana! Za sva dodatna pojašnjenja obratiti se hakerima iz vladajućih stranaka.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.