MINUTA

U zemlji nerasvijetljenih zločina...

Nažalost, Hakija Turajlić žrtva je dvostruke urote

Piše: Bakir Hadžiomerović

10.1.2019

Navršilo se dvadeset i šest godina od ubistva Hakije Turajlića. Šef ratne bosanskohercegovačke Vlade zaustavljen je u bijelom transporteru Ujedinjenih naroda na okupiranoj teritoriji u Kasindolskoj ulici. Tu će nekažnjeni zlikovac pred francuskim vojnicima kobnim rafalom prekinuti život nedužnom čovjeku. Počinjenom zvjerstvu aplaudiralo se na sjednici Skupštine RS-a 8. januara 1993.

Zločinac Ratko Mladić referiše: „U vozilu UNPROFOR-a, u kojem je bio pukovnik Sartre, Francuz, bio je i potpredsjednik te krnje vlade BiH. Naši su to vozilo zaustavili i pretresli, jedan od naših vojnika je sa šest metaka ubio Turajlića.“ Poslije će francuski pukovnik (odgovoran za Turajlićevo izručenje četničkim dželatima) izjaviti kako se ne sjeća događaja iz Kasindolske, da je zaboravio lice ubice... Rekli bismo - klasično unproforski!

Uglavnom, prošao je frtalj stoljeća a da niko nije odgovarao za ubistvo hrabrog i čestitog čovjeka. Turajlić je, svjedoče njegovi prijatelji, predstavljao energoinvestovca u najpozitivnijem smislu! Ratni član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić za brutalni zločin javno optužuje i „domaće izdajnike“. „Tražio je da sva sredstva koja je BiH dobijala, bilo donacijama, bilo povratkom dugova naših preduzeća, dolaze na račun Vlade i da ih Vlada onda distribuira. Tu je došlo do nesporazuma. Nikad se neće provesti istraga tko je kriv, jer tog dana Turajlić nije trebao ići na sastanak.“

Već neko vrijeme ovim se zločinom (ne) bavi Tužiteljstvo BiH. „Tužiteljstvo je jad i čemer. Jedini odgovor koji imaju je da nemaju novih saznanja. Svi su to prepustili zaboravu“, zaključuje unesrećeni brat Alija Turajlić. Poražavajuća je činjenica da za sve ove godine državne institucije i politički gulanferi što se šatro zaklinju u bh. patriotizam apsolutno ništa nisu poduzeli u cilju rasvjetljavanja ubistva.

Ta nesporna činjenica dodatno potvrđuje Kljuićeve navode o direktnoj umiješanosti i odgovornosti sarajevskih domaćih izdajnika u očigledno isplaniranom zločinu. Jer, nažalost, Hakija Turajlić žrtva je dvostruke urote! U društvu gdje rat i ratne donacije određuju ljudske sudbine...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.