MINUTA

Bosanski jezik, naša nafaka!

Višeheftična hajka klevetnički je koordinirana

Piše: Bakir Hadžiomerović

18.1.2019

Nije im, eto, puno trebalo da skontaju platformu za rušenje nove vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo. U nedostatku argumenata histerično će zaigrati na sigurnu kartu - nacionalnu ugroženost bošnjačkog naroda. Koji u kantonu deset puta važnijem od preostalih devet dominira u apsolutnoj većini.  

Opozicija, dakle, poziciju optužuje za protjerivanje bosanskog jezika iz sarajevskih škola. Da nije providno, fakat, bilo bi tragično! Višeheftična hajka na aktuelnog premijera, resornu ministricu i predsjedavajućeg Kantonalne skupštine klevetnički je koordinirana. Optužuju ih, gluho bilo, za (vele)izdaju nacionalnih interesa. Ipak, prozvani zvaničnici ne planiraju kapitulirati i vratiti školski sistem na segregacijske postavke bivšeg ministra smijenjene vlade.

Usred sarajevske opsade reditelj Benja Filipović i književnik Sem Mehmedinović snimaju igrano-dokumentarni film „Mizaldo“. Jedan od glavnih junaka na sceni, Sejo Baron se zove, uporno će pred kamerom Pince Haćimića lupati bubnjeve i pričati naopačke. Odatle je i nastao izvrnuti glagolski naslov „Odlazim“. Nanizalo se potom respektabilnih nagrada oko ovog nesvakidašnjeg eksperimenta produciranog naftom švercovanom iz dubine neprijateljske teritorije.

Kako danas stoje s vlastitom propagandom i netolerancijom, moralisti iz SDA u našim bi najtežim ratnim godinama „Mizaldo“ dekretom zabranili, a lucidne autore medijski zakucali na stub srama kao kontrarevolucionarne elemente. Striktno po pravilima službe preuzete iz mračnih vremena Rezolucije Informbiroa.

Ovdje se, ljudi, oduvijek govorilo i pisalo bosanskim jezikom. Samo potpuni idioti u stanju su tu činjenicu negirati! Iako SDA bezuspješno pokušava da ih pronađe, u Kantonalnoj vladi idiota sigurno nema. Jer, naš jezik naša je nafaka. I tačka.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.