MINUTA

Kardinalna greška SDP-a!

Ovih dana reprizira se film iz 2011. godine...

Piše: Bakir Hadžiomerović

21.1.2019

Naslov današnje „Minute“ nije originalan. Objavljen je prije ravno osam zima tokom jalovih pokušaja potpisnika ovih redova da dobronamjerno upozori tadašnje rukovodstvo SDP-a (predvođeno zaboravljenim liderom Zlatkom Lagumdžijom, najvažnijim potpredsjednikom Željkom Komšićem i generalnim sekretarom Nerminom Nikšićem) kako će koaliranjem sa SDA iznevjeriti povjerenje vlastitih glasača, ideološki zalutati na krivi kolosijek, a Partiju dugoročno strovaliti u kanal.  

Nažalost, gospoda su drugovi napravili kardinalnu grešku! Svezali crveno-zelene zastave, formirali vlast i prokockali jedva osvojeni mandat. Ostatak priče znamo.

Ovih dana reprizira se film iz 2011. godine. Uz providnu izvlakušu „naročitih državnih interesa“, SDP bi opet sadio tikve sa nacionalistima. Za mrvice vlasti sa SDA-ovog hastala, u Alipašinoj 41 planiraju odustati od gromoglasnih predizbornih obećanja. Doduše, olakšavajuća im je okolnost podatak da se Komšić u međuvremenu i formalno otcijepio, te postao nezaobilazan faktor na sumornoj bh. političkoj sceni. Odraslo dete, osamostalilo se, što bi rek'o grobar Toma Nikolić.

Sa takozvanih partnersko-patriotskih pozicija unutar pretenciozno nazvanog „BH bloka“, šef DF-a nastavlja muljati i spletkariti do konačnog izvršenja postavljenog zadatka - betoniranja SDA na vlasti i eutaniziranja ovdašnje socijaldemokratije. Misteriozno možda jeste, ali takve tendencije u SDP-u uporno se tolerišu, unatoč tome što su valjda i koncesionaru parkinga ispred partijske centrale poznate Komšićeve krajnje (zlo)namjere.

S tim u vezi, najnovije saopštenje banovićke ćelije SDP-a, gdje se mazohistički navija za koaliciju sa SDA, HDZ i SNSD, tužna je ilustracija nepristojnog odsustva odgovornosti prema članstvu i glasačima jedine ljevičarske stranke.

Ukoliko, dakle, Komšić i ostali razlozi nepoznatog sadržaja presude da aktuelno rukovodstvo SDP-a ipak prihvati ponuđeni zagrljaj nacionalista, posljedice će biti fatalne i dugoročne. Nek' se ljuti kome smeta, ali to je put u nestanak socijaldemokratije. Ko drukčije kaže, kleveće i laže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.