MINUTA

Puška ustanička!

Orićeva reakcija je ljekovita...

Piše: Bakir Hadžiomerović

24.1.2019

Ogorčen je Naser Orić. S razlogom! „Ti koji hoće da pokažu kako su oni 1991., bajagi, bili organizatori nekakve odbrane, adut su agresoru na BiH i politikama koje negiraju genocid i zločine počinjene nad našim narodom. I onima koji po svaku cijenu žele agresiju okvalificirati kao građanski rat.“  

Razumijemo se, srebrenički komandant u „Avazu“ je reagirao na skandalozni spisak zaslužnih, političkim muljanjem odabranih kandidata za „Medalju otpora“. Našlo se tu mjesta i za prave heroje, žive i mrtve, međutim konačni prijedlog beznadežno je kompromitiran stranačkim likovima iz SDA lagera. Neki od njih, ne ponovilo se, ratnih su godina krvarili za Bosnu i Hercegovinu po smrtonosnim minskim poljima i snajperskim alejama Beča, Minhena, Milana, Zagreba...

Bulumenta aparatčika iz vječito vladajuće stranke biće slavom ovjenčana sukladno nepostojećim doprinosima u odbrani države. Malo li je, ali cijelu godinu prije agresije na braniku domovine ukazuju se stari ublehaši što od Dejtona do danas tumaraju po parlamentarnim i sličnim budžetskim institucijama. Nije šala, prvu je ustaničku pušku SDA repetirala još početkom 1991. Kad su i Vukovar i Dubrovnik i Škabrnja - o Vlasenici, Sarajevu, Prijedoru da ne govorimo - spavali snom pravednika, u suživotu, miru i rahatluku zajedno skupa s pacifistima iz JNA.

Kako je krenulo, nek' nas ne šokira spoznaja da je, štajaznam, Halid Genjac neposredno nakon Titove smrti odbacio bijeli ginekološki mantil, nabacio maskirnu uniformu i naoružan pištoljem marke „teteac“ razgulio u šumarak iznad Travnika da dočeka neprijateljske tenkove. Lako je, kažu, glumiti generala poslije bitke, ali da nije bilo takvih genjaca, Bosna bi, ne dajte mi lagat, pala bez ispaljenog metka.

Zato je Orićeva reakcija ljekovita! A korisno bi bilo da i drugi komandanti Armije BiH jednako postupe. Jer, ukoliko se SDA-ovcima dozvoli da časnu odbranu države privatiziraju falsificiranjem historijskih činjenica, onda smo, bojim se, u gadnom problemu. Osim toga, politički su otporaši stupidnim izmišljanjem herojstava olakšali posao i neprijateljima ove zemlje. Hoću reći, omogućili su da se razlozi za brutalnu agresiju JNA i SDS-ovih falangi podvedu pod obračun sa nekakvom stranačkom paravojskom. Koja je, eto, patriotski ratovala i prije snimanja patriotskih pjesama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.