MINUTA

Bombaški proces

Energiju će potrošiti na mešetarenja u namjenskoj industriji...

Piše: Bakir Hadžiomerović

31.1.2019

Predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH poprilično se izjadala u „Avazu“. Aleksandra Martinović upozorava kako ova važna institucija funkcionira u lošim uvjetima usljed višegodišnje nebrige nadležnih organa. „Ustavni sud FBiH kapacitiran je sa 50 posto potrebnog kadra u odnosu na sistematizaciju radnih mjesta u stručnoj službi.  

O navedenom smo u više navrata informirali i putem planiranja budžetskih sredstava zahtijevali dodatna sredstva za radna mjesta u stručnoj službi, a pozitivan odgovor u tom pravcu nikad nije dobiven niti je planirani budžet koji treba biti uvršten u budžet Federacije, ikada usvojen.“

Poražavajuće je saznanje da najviša entitetska sudska adresa oskudijeva u svemu i svačemu prvenstveno zahvaljujući političkim moćnicima koji, eto, ne izvršavaju zakonom propisane obaveze. Jer federalni premijer radije će energiju potrošiti na mešetarenja u namjenskoj industriji, gdje je, šuška se okolo, prigrabio i značajan privatni kapital.

Fadil dinamitaš Novalić već je konkretizirao vlastitu opredijeljenost ka zbrinjavanju članova najbliže familije, međutim ovo s barutom i municijom navodno je prouzrokovalo i stanovite krivičnopravne posljedice. Vidjećemo, istraga će valjda pokazati.

Uglavnom, premijer je ovih dana po nalogu svoje stranačke centrale uputio apelaciju sudu čije odluke, pokazalo se, institucionalno ne podržava. Podla namjera jeste ugrožavanje finansijske stabilnosti Kantona Sarajevo. Svakom razumnom takav je potez krajnje neodgovoran, suštinski štetan, moralno nedopustiv, ali u SDA su ipak odlučili da sumorni opozicioni status provedu ugrožavajući egzistenciju desetinama hiljada budžetskih korisnika.

Uz parolu „Poslije nas potop“ zelembaći će se samozadovoljno kreveljiti i primitivno naslađivati iz skupštinskih klupa zbog uspješno postavljene birokratske klopke. To što će sud Novalićevu nezakonitu apelaciju odbaciti kao potpuno neutemeljenu, nerazumnici naročito ne fermaju. Govorimo, naime, o polulikovima koji se strastvenije raduju tuđoj nesreći nego vlastitom kriminalu i korupciji. U tom sumanutom igrokazu, ustavni sudovi samo su kante za odbačene otpatke sa stranačke trpeze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.