MINUTA

Molitvama protiv poplava

Uvjerio se Šteta kakva je šteta

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

5.2.2019

Apokaliptične poplave, gdje nestaju kuće, putevi, mostovi i ljudi, uobičajeni su prateći sadržaji ambicioznijih kišnih padavina. Bosanskohercegovačke rijeke i pritoke odavno su pretvorene u deponije svakojakog smeća i čvrstog otpada - uginulih životinja, plastičnih kesa i neuništive ambalaže, pokvarenih šporeta, bojlera i veš-mašina, istruhlih automobilskih karoserija, kamionskih guma, građevinskog materijala i odbačenog namještaja. Tragične su posljedice ovdašnje nekulture, beznadežnog primitivizma, ekološke zapuštenosti.

Eno, na Ilidži pokraj Sarajeva nabujala Željeznica odnijela tek izgrađeni most. Ruševinu je posjetio i kantonalni ministar saobraćaja. Uvjerio se lično Adnan Šteta kakva je nastupila šteta. Lokalni neimar Senaid Memić “vučurevićevski” najavljuje kako će sazidati ljepšu, bolju i stariju ćupriju.

O poplavljenim domovima nesretnika koji preživljavaju u njegovoj nahiji, nije govorio. Valjda su ljudske nafake izvan zone odgovornosti bahatog načelnika.

A da se na tuđoj muci poznaju junaci, pokazala je Stranka demokratske akcije, koja je iskoristila najnoviju katastrofu kako bi aktuelnu kantonalnu vlast, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, opravdano optužila za deficit empatije prema nastradalima.

“Kantonalna vlast, ne želeći, valjda, prekidati odmor, uopće nije reagirala. Sramotno je da se premijer nije udostojio sazvati vanrednu sjednicu Vlade niti se oglasio u javnosti, a niko se od ministara nije pojavio na terenu”, prozivaju opozicionari iz stranke strogih merhametlija i utemeljenih filantropa.

Slažem se, nedjelja baš i nije najsretniji dan za rješavanje nepredviđenih situacija. Bogata fudbalska ponuda kablovskih operatera, porodični ručak, izležavanje uz daljinski uoči neizvjesne radne sedmice... I ko za inat, nebo se baš u nevakat otvorilo!

Šta su, dakle, Forto i ministri pametnije mogli poduzeti nego da se (po uzoru na komandanta Federalne civilne zaštite Fahrudina Solaka) na poluvremenu utakmice između Udinezea i Fiorentine kolektivno pomole prizivajući prestanak padavina? Jer, odgovornu vlast samo molitva spašava, “njojzi” hvala!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.