MINUTA

Gulag ili Brisel?

Da se razumijemo, ne bi trebalo biti dilema...

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

7.2.2019

Makedonci su otvorili vrata NATO saveza! Tako je zvanično verificirana hrabra politika socijaldemokratskog premijera ove države. A prije nepune dvije godine, tadašnji lider opozicije Zoran Zaev slučajno će preživjeti atentat u makedonskom parlamentu. Ubistvo su isplanirali podivljali desničari iz bivše vlasti.  

Njihov glavni protagonista, smijenjeni predsjednik vlade Nikola Gruevski, danas je nepoželjna ličnost u Skopju. Presuđeni kriminalac krije se u Mađarskoj, pod skutima ksenofobičnog Viktora Orbana, nesumnjivo najomraženijeg državnika u Evropskoj uniji.

Uglavnom, makedonske delegacije ubuduće će prisustvovati sastancima NATO-a, a pravo glasa mogli bi dobiti već na ljeto, za kada je najavljen i zvanični prijem u Sjevernoatlantski savez. „Živimo historijske trenutke“, rekao je Zaev. Sjeverna Makedonija, trideseta članica, kako to samo ozbiljno zvuči!

Što se Balkana, dakle, tiče, izvan NATO-a tavore još Srbija te Bosna i Hercegovina. Pod ruskom čizmom, u sumornom ozračju, bez nade da ćemo se uskoro kutarisati belaja i velikih geopolitičkih planova. Postoje, tako, nesretne geografije gdje se historijski sudaraju svi nerješivi nesporazumi i dunjalučki konflikti. Još kad na terenu imate političke štetočine i bolesne rusofile poput Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, šanse za ikakav napredak zbilja postaju nerealne.

Zato je za spašavanje Bosne i Hercegovine krucijalno važan agresivniji diplomatski angažman zapadnog svijeta, od Amerike i Njemačke, preko Britanije do Francuske.

U suprotnom, očekuje nas sudbina besperspektivne ruske gubernije, izoliranog evropskog rezervata gdje se slave diktatorske tekovine Vladimira Putina i njegovih naftno-gasnih oligarha. Da se razumijemo, ne bi trebalo biti dilema u izboru između Južne Osetije i Sjeverne Makedonije. Jer valjda svaki normalan čovjek zna kuda (s)krenuti na tom raskršću. Gulag ili Brisel, pitanje je sad?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.