MINUTA

Dom zaljubljenih

Jedno rade, drugo misle, treće govore...

Piše: Bakir Hadžiomerović

14.2.2019

Na Dan zaljubljenih završava se višemjesečna farsa oko konstituiranja Doma naroda FBiH. Barem tako najavljuju zvanični organi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. 

Iako je kod nas nezahvalno bilo šta prognozirati, izgleda da su cikovci postigli konsenzus oko zakonske obaveze koju su - ako je neko slučajno zaboravio - morali ispuniti još prošle godine.

Uglavnom, iz četrnaest političkih stranaka za Dom je spremno pedeset i pet delegata. Hrvati, Bošnjaci i Ostali nastupaju u kompletnim sastavima, dok će stvari sa federalnim Srbima tradicionalno ići malo teže. 

Trenutno ih, naime, fali troje, pa će se u hodu skontati koga i kako privesti za popunjavanje Kluba do čarobnog broja sedamnaest. S obzirom na prethodna, prilično sumanuta rješenja CIK-a, ništa nas ni ovog puta ne smije iznenaditi.

Hrvatska demokratska zajednica apsolutni je pobjednik posrednih parlamentarnih izbora, a bez saglasnosti deputata Dragana Čovića apsolutno ništa neće biti moguće dogovoriti i usvojiti. 

Stoga se i svaki potencijalni pripadnik vladajuće koalicije definitivno mora pomiriti s tom poražavajućom činjenicom. Bolje je to uraditi odmah, jer već sutra biće kasno za kajanje!

Nakon što je Bh. blok odbio pozive Stranke demokratske akcije za pristupanje probošnjačkoj koaliciji, Bakir Izetbegović je u huji ljevičarima poručio „nek' se ne čude ako mi neke stvari prihvatimo koje im se neće svidjeti“. Na šta je konkretno mislio, saznat ćemo uskoro, pošto Čović zvanično ispostavi fakturu za hrvatske pozicije u budućoj vlasti. Nema sumnje, uzet će i sat i lanac.

Ne bih zato bio u koži avanturistima koji na državnom i federalnom nivou odluče potklocati klimavi SDAHDZSNSD tronožac. Pogotovo jer su se izetbegovićevci već potrudili da Čoviću, bilesi i Miloradu Dodiku, unaprijed osiguraju potpunu dominaciju u raspoloživim domovima naroda. Patriotskom podrškom delegatskim rješenjima mostarsko-laktaškog dueta, iz SDA su još jednom dokazali kako jedno rade, drugo misle, treće govore. Do podne i popodne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.