MINUTA

Povratak džihadista

Ko šiša teroriste dok se vlast dijeli!

Piše: Bakir Hadžiomerović

15.2.2019

Vijest da je u Ministarstvo sigurnosti BiH stigao američki nalog za preuzimanje i sudsko procesuiranje bosanskohercegovačkih državljana - zarobljenih pripadnika zloglasnog ISIL-a u Siriji - ovdašnje zvaničnike nije naročito uznemirila. Umjesto konkretne akcije, naši su se stranački lideri, premijeri, ministri i direktori raznih agencija za provođenje zakona zabavili oko slaganja budućih stranačkih koalicija. Uostalom, ko šiša teroriste dok se vlast dijeli!

Iako nije želio govoriti o imenima, Dragan Mektić ipak će priznati kako se na najvišem diplomatskom nivou vode dinamični pregovori oko izručenja dvojice bh. isilovaca. S druge strane, obavještajni podaci kazuju da u redovima džihadista na Bliskom istoku trenutno ratuje stotinjak Bosanaca i Hercegovaca. A bilo ih je, kažu, dvostruko više.

Sedamdesetak je ostavilo svoje kosti famoznoj Islamskoj državi, a vjeruje se da najmanje pedeset ratnika-povratnika bez adekvatnog sigurnosnog nadzora živi i djeluje u BiH. Ništa za to, jer kada stvari krenu loše, očekujte da se ovdje digne (institucionalna) kuka i motika za saniranje tragičnih posljedica.

U proteklim godinama džihadisti su (pre)često izvodili brutalne terorističke akcije u BiH. Posljednji slučaj jeste višestruki ubica Edin Gačić, fanatični vjerski radikal i uvježbani slobodni strijelac. Sjetimo se Muamera Topalovića, teroriste odgovornog za zločin nad obitelji Anđelić kod Konjica. Potom Harisa Čauševića Oksa, izvršioca bombaškog napada gdje je život izgubio bugojanski policajac. Pa onda Enes Omeragić, koji će u Rajlovcu kod Sarajeva na pravdi Boga hladnokrvno likvidirati dvojicu pripadnika Oružanih snaga naše zemlje. Da ne zaboravimo ni Mevlida Jašarevića, teroristu sa kalašnjikovom ispred Američke ambasade...

Već naslućujem da će dežurni moralisti prigovoriti kako je ova „Minuta“ tendenciozna, nebudiprimijenjeno, čak i islamofobična. Međutim, sve te neodgovorne budale što negiraju upozorenja da u Bosni i Hercegovini postoje „spavači“ potpuno odlučni za teške belaje, neka dobro upamte imena navedenih terorista. I barem dokoličarski „proguglaju“ stravične zločine koje su počinili. To bi bilo to!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.