MINUTA

"Vranduci" i marifetluci...

Ako ne vjerujete u bajke, krajnje vam je vrijeme da se spakujete za Njemačku...

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

18.2.2019

Podno srednjovjekovne tvrđave Vranduk, šest nautičkih milja nizvodno od Zenice, rijeka Bosna protječe kroz uski klanac. Na tom mjestu planirali su izgraditi prvu poslijeratnu hidrocentralu. Svaka bivša vlast u posljednjih petnaestak godina svečano je polagala kamene temeljce za početak radova.  

Na TV snimcima prepoznajemo zaboravljena lica s arhivskih naslovnica - političare, premijere, ministre, stranačkim dekretima postavljene generalne direktore “Elektoprivrede BiH” i veselu folklornu družinu, odjevenu u narodne nošnje. Kolektivno su dolazili i prolazili, ali sumorni bosanski krajolik nije se mijenjao. Jedan dežurni buldožer žute boje te nekoliko besposlenih šljakera prikrivali su objektivni dojam o napuštenom gradilištu.

Nedavno je projekt hidrocentrale na Vranduku zvanično propao. Gotovo. Fajront. Finito. Lažna predizborna obećanja skončala su na blatnjavim obalama mutne rijeke, iako nas o tome još nisu obavijestili. Čini se kako ne namjeravaju podnijeti račun glasačima za planiranu prevaru i uzalud potrošene budžetske pare.

Nažalost, Vranduk je samo još jedna priča o političkom kurvaluku. Jadnako su prošla i silna obećanja o takozvanom provođenju reformi, usvajanju agendi, EU integracijama, putu u NATO, masovnom zapošljavanju. Ovih ćemo se dana naslušati takvih parola s obzirom na to da je došlo doba krojenja nove vlasti, za nove četiri izgubljene godine.

Ko zna, možda na Vranduku već na proljeće opet bude svečanost. Sa političarima, premijerima, ministrima, stranačkim dekretom postavljenim generalnim direktorom “Elektoprivrede BiH” i veselom folklornom družinom, odjevenom u narodne nošnje. U nazočnosti dežurnog buldožera žute boje te nekoliko besposlenih šljakera polaže se kamen temeljac za modernu luku, koja će superbrzim katamaranom preko srednje Bosne povezati Neum i Podunavlje.

Ako ne vjerujete u bajke, krajnje vam je vrijeme da se spakujete za Njemačku...



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.