MINUTA

Zapošljavanje uz akšam šule

Upravo se takvim načelima rukovodi aktuelni ministar sigurnosti BiH

Bakir HADŽIOMEROVIĆ

20.2.2019

Sretne su zemlje u kojim je državni sektor najpoželjniji poslodavac. Evo, naprimjer, takav je slučaj Bosna i Hercegovina. Slobodno provjerite, ne bilo vam zapovijeđeno, ali siguran sam da bi većina ovdašnjih ljudi objeručke prihvatila da ih uticajni rođak ili barem zaboravljeni jaran iz zavičaja „zastalno“ situira na budžetske jasle, po mogućnosti u Vijeće ministara BiH. Pos'o lahak, a parali.  

Plata redovna, izdašan topli obrok, klizno radno vrijeme sa produženom pauzom za doručak, neotuđivo pravo na kolektivni godišnji odmor, naknada za odvojeni život, neradni vikendi.  

Pošto je ovdašnje visokoškolsko obrazovanje političkim dekretima strateški prepušteno seoskim univerzama i veleučilištima stacioniranim po ustajalim drumskim kafanama, formalno posjedovanje diplome, a u naročitim slučajevima i poželjne doktorske titule, za stranačke kadrove ne može predstavljati administrativnu barijeru. Zahvaljujući predanom zalaganju priučenih nastavnika raspoređenih po privatnim jazbinama, svaki će stranački junoša odabranu akšam šule završiti prije negoli i dobije index.

Najomiljeniji studenti, a takvih je, znamo, najviše u vladajućim strukturama, na akademsku će naobrazbu potrošiti nekoliko hiljada maraka i manje od šest mjeseci života. Dovoljno za ugovor na neodređeno u državnom preduzeću.

Upravo takvim se načelima rukovodi aktuelni ministar sigurnosti BiH. Stoga će Dragan Mektić vlastita studentska iskustva direktno aplicirati unutar ministarstva kojim komanduje. Gdje je (unatoč zvaničnom moratoriju) samo u posljednjih godinu dana „najomiljeniji srpski ministar kod Bošnjaka“ uhljebio dvadeset i šest sljedbenika SDS-PDP koalicije. Da bi sve proteklo u duhu multietničnosti i međunacionalne tolerancije, naknadno će zaposliti još četiri osobe nesrpske nacionalnosti. Za svaki slučaj, da se Vlasi ne dosjete.

Tačno, eto, žalim Milorada Dodika dok neutješno kuka zbog masovnog postizbornog zapošljavanja preko štele. Zabrinut je, dakle, predsjedavajući, jer neće ostati slobodnih mjesta za njegove igrače koji u kopačkama spremno čekaju da istrče na teren...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.