MINUTA

Raštike i igara

Dogovoreno je povijesno povećanje minimalnih penzija

Piše: Bakir Hadžiomerović

25.2.2019

Kako sada stvari stoje, Fadil Novalić naredne bi četiri godine trebao ostati premijer Federacije BiH. Zadužio je, nije da nije, nekadašnji gradačački biznismen cijeli bh. entitet, a samim tim i raspoloživu raju. S posebnim akcentom na dugoročna kreditna zaduženja, kako u brojnim međunarodnim fondovima, još i više kod stranih banaka.  

U stilu selektora Roberta Prosinečkog, predsjednik Stranke demokratske akcije priželjkuje Novalićev ostanak. "Mislim da bi drugo poluvrijeme odigrao još bolje, da se tako izrazim. To je moje mišljenje kao predsjednika SDA, koje je jako važno i utjecajno, ali SDA je demokratska stranka, pa vidjet ćemo...", kazao je Bakir Izetbegović.

U međuprostoru, dogovoreno je povijesno povećanje minimalnih penzija od narednog mjeseca. Dvije stotine hiljada najugroženijih federalnih umirovljenika finansijski će se „popraviti“ sa čitavih 11 (slovima: jedanaest) konvertibilnih maraka. Za te pare svašta se može kupiti. Evo, naprimjer, toliko košta školjka i po svježih konzumnih jaja, kao i hiljadu grama domaće kobasice.

Zahvaljujući novim fiskalnim mjerama federalnih autoriteta, najstariji bh. građani, koji iz nekog razloga ne konzumiraju meso i animalne proizvode, na svakoj će lokalnoj pijaci te u bolje opskrbljenim granapima moći osigurati kvalitetnije voće i povrće za vlastitu trpezu. Poznato je, naime, kako vitamini i minerali u svakodnevnoj prehrani poboljšavaju krvnu sliku ljudskih bića, a potom i cjelokupne nacije.

U „Avazu“ je nedavno objavljeno da je cijena hercegovačke raštike skočila na nevjerovatnih deset maraka po kilogramu. Dakle, približno utvrđenom bonusu za najmizernije mirovine. Radi lakšeg identificiranja komplikovanih administrativnih odluka i akata, zakonskih i podzakonskih rješenja, predlažem, eto, da se prošlosedmična odluka Federalne vlade i Zavoda PIO/MIO nazove „raštike i igara“.

Bilo bi to, kažem, poželjno, pogotovo jer „federalci“ već za april najavljuju nove finansijske privilegije za penzionere. Koje bi se, konsekventno zacrtanim planovima, imale smatrati „prvotravanjskim“.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.