MINUTA

Komšiću, naljuti se!

SDA čeka k'o zapeta puška

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

26.2.2019

Sudijsko je vrijeme za formiranje vladajuće većine na državnom i federalnom nivou. Rukovodstvo Stranke demokratske akcije zato očajnički pokušava kaparisati trećeg dežurnog krivca, kojem će naknadno fakturisati sve izvjesne neuspjehe i teške političke krize.  

Naivno je, naime, od nove starinske vlasti očekivati konkretne pozitivne efekte, pogotovo nakon što je stranka Bakira Izetbegovića postojeće kontrolne mehanizme preventivno isporučila u naručje Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. Podrškom imenovanju HDZ-ovih i SNSD-ovih delegata u domovima naroda, SDA-ovci su iznova dokazali da, između boljitka države i ministarsko-direktorskih pozicija, radije biraju lešinarsku podjelu budžetskog plijena sa partnerima koje, kao, ne podnose.

Taman prije četiri godine, ulogu smokvinog lista nacionalističkoj koaliciji na svim nivoima vlasti odigrala je Demokratska fronta. Tada je jednoglasno odlučeno da se takozvane hrvatske pozicije “južno od Ivan-planine” u apsolutnom kapacitetu prepuste na raspolaganje HDZ-u.

Kako se kratkotrajni federalni ministar energetike, Reuf Bajrović dakle, na sjednici vlade principijelno usprotivio šovinističko-stranačkoj matrici prilikom raspodjele funkcija, razgoličeni SDA-ov premijer Fadil Novalić naređuje izbacivanje DF-a iz koalicije. Bijes zbog gubitka vlasti i nepotrebne svađe sa prijateljima iz SDA Željko Komšić staljinističkim će manirima demonstrirati na Bajroviću, a potom i na Emiru Suljagiću. Obojica su neprimjereno prognana iz “fronte jednog lica”.

Ostati uz SDA, a za takav potez, po običaju, okriviti druge, Komšićeva je aktuelna lukava strategija. Zato se, valjda, ovih dana udarnički posvetio kreiranju sukoba sa SDP-om i Našom strankom. “Država se ne brani iz opozicije, država je ugrožena, država na prvom mjestu, država na koljeni(ca)ma”, ljutito neupućenim ljevičarima poručuje državnik u trećem pokušaju.

U ime nekih starih razloga, radi zajedničkih cehova, zbog svih promašenih zicera i nenaplaćenih špricera - Naljuti se, Komšiću! SDA čeka k'o zapeta puška.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.