MINUTA

Bogić ili Slaviša?

Dvojica na ulici sigurno ne bi prespavala Izetbegovićeve prijetnje Kojoviću...

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

6.3.2019

Prošlo je, evo, mjesec dana, a niko se od ovdašnjih političkih kapitalaca nije usudio javno osuditi šovinističku strijelu koju je Bakir Izetbegović ispalio na Peđu Kojovića. Preko režimske FTV šef SDA optužuje, narode, čujte i počujte: “I može ovdje, usred Sarajeva, Kojović, koji je iza rata došao iz Srbije, reći kako je njegova historijska misija da odstrani SDA iz struktura vlasti.”   

Crtanje mete na Kojovićevom čelu prošlo je, kako rekosmo, bez adekvatnih reakcija. Naprotiv, pojedini višedecenijski budžetski uhljebi neskriveno su se naslađivali zbog izrečenih prijetnji “povratniku iz Srbije”. Osim što je činjenično netačna, Izetbegovićeva podmukla konstatacija pogubna je za cjelokupno bh. društvo, jer uz postojeći nacionalistički, uvodi i eliminirajući geografski narativ u vaganju patriotizma. Gluho i daleko bilo!

Uglavnom, član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije se smilovao da zaštiti ugroženog kolegu iz Bh. bloka, ali je, zato, prošle sedmice uspio kandidirati Miru Lazovića (koji se jednako hinjski ušutio povodom Kojovićevog progona) za budućeg potpredsjednika Federacije BiH. Pozvao je tako vlasnik DF-a donosioce odluka u Alipašinoj 41 - gdje se Lazović, inače, vodi kao potpredsjednik - a potom i gradsku raju iz Mehmeda Spahe na broju 14 da zajednički podrže nadošlu ideju.

Kako je savjetničkim titulama već zakitio nekoliko viđenijih SDP-ovaca, a onim najponiznijima obećao čak i veleposlaničke sinekure, Komšić nastavlja s neselektivnim granatiranjem strateških položaja svoje nekadašnje partije. Ukoliko, dakle, drže do vlastitog stava i obraza, čelnici SDP-a danajske darove će, kako se to kaže, odbiti s indignacijom.

Napokon, stranka Nermina Nikšića u Klubu Srba Doma naroda FBiH ima najviše mandata. Stoga i najavljuju borbu za entitetskog potpredsjednika. Ali, to svakako ne smije biti lažnjak kojim bi na daljinski upravljali Komšić, SDA i Zlatko Lagumdžija. Ako mene pitate, najmudrije je da socijaldemokrati drugarski pozovu Bogića Bogićevića. Ili barem prerano penzionisanog Slavišu Šućura. Dvojica na ulici sigurno ne bi, poput ozelenjenog Lazovića, prešutjela Izetbegovićeve prijetnje Kojoviću...



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.