MINUTA

Hulje, SIKTER!

S istoka se u Bijeljinu stiže ulicom Srpske dobrovoljačke garde

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

7.3.2019

S istoka se u Bijeljinu stiže ulicom Srpske dobrovoljačke garde. Tim su se drumom 31. marta 1992. godine psi rata Željka Ražnatovića Arkana dovukli u semberski grad. Zločine nad Bošnjacima u to vrijeme je zabilježio i američki novinar Ron Haviv. Njegova fotografija, gdje ubica šutira glavu svoje žrtve, predstavlja jedno od najpotresnijih svjedočanstava o agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Alma Pecković, kćerka Tife Šabanović s Havivove fotografije, podnijela je prije četiri godine krivičnu prijavu srbijanskom pravosuđu protiv ubice njene majke. Dokazala je i kako uniformisani zlikovac, Srđan Golubović se, džukela, zove, slobodno živi u Beogradu. Tamošnje tužilaštvo ništa konkretno nije poduzelo kako bi krivično odgovarao.

Kad imate posla s negatorima, a narijetko i s direktnim saučesnicima svirepih zločina, strateški raspoređenim u državnim strukturama, onda je, valjda, normalno da se u takvim društvima ne uvažavaju civilizacijske vrijednosti. Srbija je u posljednjih trideset godina upravo takva zemlja. Zapuštena, zatrovana šovinizmom, inficirana četniklukom najužasnije fele.

Nažalost, jednako je sumorno makar u pola BiH. Kao da je friško sjahala sa štange ugostiteljske jazbine na Ibarskoj magistrali, voditeljica centralnog dnevnika Radio-televizije Republike Srpske slavodobitno je najavila kako su “eksperti otkrili da na Kapiji '95. nije eksplodirala granata s Ozrena, već je riječ o simultanoj terorističkoj eksploziji”.

Kolika hulja, pitam se, moraš biti pa uvrijediti sedamdeset jednu prekinutu mladost, provocirati više od tri stotine ranjenih, poricati prolivenu krv, naslađivati se suzama nedužnih... Dabogda, zato, sijelo prisjelo, a silikonske žvalje otpale, svakome ko pljune na najbolnije bosanskohercegovačke svetinje!

I, da zaključimo, Sud BiH je osudio generala Vojske RS Novaka Đukića na dvadeset godina robije zbog masakra na Kapiji. Nedostupan je ovdašnjim organima gonjenja. Eno gnjide zločinačke u Beogradu. Pod zaštitom je režima Aleksandra Vučića. Kao, uostalom, i ubice s Havivove fotografije. Srbijo, stidi se!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.