MINUTA

Zrakomlatno čudo u Semizovcu

Isprve identificiraju glavnog baju u tom prilično dezorijentiranom društvu

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

8.3.2019

Znate onu priču kad je Milorad Dodik helikopterom sletio na blatnjavi teren imitacije fudbalskog stadiona u Semizovcu? Uglavnom, krenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH s dvorskom svitom iz Banje Luke na neki važan sastanak u Sarajevo. Zbog tradicionalnog olimpijskog smoga, ateriranje u glavnom gradu činilo se prerizičnim pa je, stoga, iskusni pilot odlučio da - kako se to kaže hrvatskim novogovorom - službeni zrakomlat prizemlji na travnjak Fudbalskog kluba Ozren, inače uglednog sudionika kantonalne fildžan lige. 

Kad su moćni propeleri utihnuli, nebeskim gostima spontano se prišunjalo nekoliko znatiželjnih mještana. Isprve identificiraju glavnog baju u tom prilično dezorijentiranom društvu! Poslije neočekivano tople dobrodošlice, uslijedila je i kolektivna jadikovka o tome kako krupna stoka redovno i neodgovorno ulazi, pase i rovari, baulja i balegari po nogometnom terenu te da bi im, s tim u vezi, tri hiljade maraka donacije za zaštitnu ogradu oko igrališta legle k'o kravi sijeno u siječnju. “Nema problema, riješit ćemo problem”, obećao je snalažljivim lokalcima stari znanac iz letjelice...

Nisu otad prošle ni tri hefte, a “Službeni list BiH” obznanjuje da je 25. decembra 2018. predsjedavajući Dodik potpisao Odluku o interventnom korištenju sredstava tekuće rezerve, kojom se Fudbalskom klubu Ozren dodjeljuje 10 hiljada KM na ime pomoći za obnovu stadiona i svlačionica. Obećano, dakle, ispunjeno! I to u znatno izdašnijem iznosu od planiranog. Tako to ispadne kad političari hadžijaju rasipajući se budžetskim rezervama. Ali, ne budimo nakraj srca, jer višestruko je korisnije uplatiti deset milja na račun FK Ozrena nego u fiskalnu kasu nekog luksuznog restorana.

U međuvremenu, održan je još jedan djelimično neuspješan sastanak lidera pobjedničkih stranaka o formiranju Vijeća ministara BiH. Ocjenjujući višesatno (d)ruženje s Dodikom i Draganom Čovićem, Bakir Izetbegović konstatirat će: “Na tragu smo rješenja kojim ćemo svi biti relativno zadovoljni.” U zdravom zrakomlatu, zdrav je bruh!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.