MINUTA

Lice ministrice

Dobrostojeća Borovac na vrijeme predaje zahtjev za penzionisanje...

Bakir Hadžiomerović

15.3.2019

Privode se kraju dogovori o novom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Koalicija SDA-HDZ-SNSD odavno je sastavljena, a čeka se još četvrti za pokera.  

Najvjerovatnije da će to biti Demokratska fronta, čiji vlasnik Željko Komšić preferira klizeći start u takozvanu bošnjačku kadrovsku kvotu, odakle će, bezbeli na tekovinama bratstva i jedinstva naših naroda i narodnosti, reformatorski upravljati ovom zemljom do 2022. Dolaze, dakle, godine grandioznih postignuća - neodgovorenih EU upitnika, NATO polemika, nerealiziranih agendi, raštimanih mehanizama i naštimanih tendera.

Vidovita Azira navodno je u zlatnim kašikama prepoznala kako su tri zagonetne dvojke i jedna nula na isteku nastupajućeg mandata pouzdan znak da neće biti uobičajene zafrkancije u državnim poslovima. Ako ne vjerujete, pitajte Bakira Izetbegovića. Ili barem nekog iz njegovog okruženja.

Uprkos učestalom plasiranju demagoških parola, odlazeće glavešine iz bh. vlasti nimalo ne dangube čekajući smjene. Evo, pogledajte samo kakvu golgotu ovih dana proživljava višestruka okupatorica najatraktvnijih proračunskih pozicija, ministrica u pokušaju, zastupnica, gradonačelnica, jedna i jedina Semiha Borovac.

Portal Žurnal otkriva, naime, da je državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice uoči očekivanog (raz)rješenja o smjeni trasirala administrativni put za vlastito finansijsko zbrinjavanje. Kako bi u džep strpala dodatnih trideset hiljada maraka otpremnine, dobrostojeća Borovac na vrijeme predaje zahtjev za penzionisanje.

Aktivirat će ga tek nekoliko dana prije napuštanja ministarskog kabineta. Iako lukavi plan bazdi po nemoralu, što bi rek'o Nedžad Branković, sve je po zakonu! Uostalom, zašto bi se, molićulijepo, ministrica izdvajala od ostale raje, poput prvog pendreka SDA Dragana Lukača ili harizmatične Dušanke Majkić, koji su priredili jednake svinjarije s otpremninama i mirovinama?

I dok se efikasno namirivala iz budžeta, Borovac je na koncu mandata uhljebila i brojne saradnike na državne jasle. To je, međutim, već stara, prežvakana tema, da 'prosti Aljoša Čampara...



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.