MINUTA

Špijuni su među nama...

Dragan Mektić i Ivan Bandić glavni su junaci obavještajno-političkog trilera

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

18.3.2019

Zapetljana špijunska afera sa državnim ministrom sigurnosti te konzulom Republike Hrvatske u glavnim ulogama, prvorazredni je skandal! 

Diplomatske veze susjednih zemalja odavno su u stanju dubokog zamrzavanja, pa se opravdano očekuje kako će najnoviji događaji dodatno radikalizirati stavove između zvaničnog Sarajeva i službenog Zagreba. U svakom slučaju, pripremimo se za teške riječi i žestoka verbalna granatiranja. 

Kako rekosmo, Dragan Mektić i Ivan Bandić vodeći su junaci obavještajno-političkog trilera. Odlazeći ministar već je sa Tužiteljstvom BiH podijelio prikupljena saznanja o neuspješnom pokušaju naoružavanja imaginarnih bh. selefija u režiji hrvatskih bezbjednjaka. Mektić će pritom i dodatno zakomlicirati ionako dramatičnu situaciju da bi se obračuna(va)o sa glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić, koju, poznato je, permanentno proziva i za koješta optužuje.

Neutješno lišen svijesti o posljedicama javno izgovorenih konstatacija, ministar manirom kladioničarskog ovisnika prognozira izvjestan krah tužiteljske istrage.

„Smatram da je ovo tužilaštvo radilo zlonamjerno i tendenciozno. Nije im cilj bio da utvrde šta se dogodilo, već ko je šta rekao“, zaključuje Mektić. 

S druge strane barikade nalazi se konzul sa višedecenijskom karijerom profesionalnog špijuna i uhode iz podzemlja. Vjerno je služio svim raspoloživim režimima. Za prijeratni komunistički progonio je kontrarevolucionarne ustaške elemente, da bi se tokom devedesetih godina prošlog stoljeća pridružio HDZ-ovoj zločinačkoj bulumenti pod komandom oca i sina Tuđman, a danas u nadležnosti Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića. Stoga jedino neprijateljske namjere hrvatskog režima prema BiH mogu biti opravdanje da bezbjednjaka prilično užasavajuće biografije pošalju na službovanje u Tuzlu.

Nažalost, najizvjesnija kolateralna šteta cijele afere kolektivno će postati selefije na nišanu špijunskog polusvijeta. Izet Hadžić, stanovnik sela Ošve kod Maglaja, ispravno rezonuje: „Kako mogu znati da neće neko doći i dva kilometra od moje kuće zakopati deset pušaka, nazvati policiju i reći da je to moje? Ko bi me odbranio?“

Taman tako, niko! Sa posebnim akcentom na pravdoljubive skandal majstore, od Mektića do Bandića, od SOA-e do OSA-e...



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.