MINUTA

Čime ga je zadužio?

Više je nego očigledno da Vlada FBiH ne funkcionira!

Piše: Bakir Hadžiomerović

2.4.2019

U tehničkom mandatu zakuhalo se oko Federalne vlade! Iako razloga za svađu ne nedostaje, krivična prijava kojom je Fadil Novalić počastio svoju zamjenicu mogla bi prekinuti ljubav iz velike nužde.  

Uz Jelku Milićević, premijer je optužio i čuvara državne sehare Vjekoslava Bevandu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti prilikom donošenja famozne Odluke o raspodjeli prihoda od cestarina. Nimalo slučajno, oboje prijavljenih su HDZ-ovci.

Logično, u postizbornu parnicu po službenoj se dužnosti upetljalo Tužiteljstvo BiH. Od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje zatražili su zvanični stav. Uprava poručuje: Sve je regularno, Novalić je neutemeljen!

Prohadezovski mediji već danima pišu kako je krivična prijava politikantska te da su Bevanda i Milićević donijeli odluku koja se i ranije primjenjivala. „Deset godina se prihodi od cestarina za autoceste raspoređuju na temelju privremene odluke“, navodi, naprimjer, bh. izdanje „Večernjeg lista“.

Bez potrebe da se valjamo u blatu argumenata posvađanih tabora, više je nego očigledno kako Vlada FBiH ne funkcionira! Prekidaju se sjednice, eskaliraju nacionalizmi, pljušte međusobne optužbe. Ako mene pitate, najodgovorniji za očajno stanje jeste premijer, istaknuti spletkaroš iz taldžijskog sektora SDA.

I dok nam, tako, vozovi neumitno prolaze, neprolazni kadrovi Novalićeve stranke nezakonito gospodare profitabilnim javnim preduzećima, entitetskim institucijama i važnim ustanovama. Anarhija i nepotizam dominiraju Poreznom upravom, policijom, Lutrijom BiH, Federalnom televizijom, Zavodom zdravstvenog osiguranja...

Nedavno je Bakir Izetbegović priznao da Novaliću planira ponuditi novi premijerski mandat. Pravo pitanje, dakle, glasi: Čime ga je zadužio?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.