MINUTA

Gdje ste, kreteni!

Mentalno stanje prosječnog navijačkog fašiste boljka jeste čudnovata

Piše: Bakir Hadžiomerović

15.4.2019

Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente BiH, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, najviše stogodišnjaka živi u Mostaru. Ukupno, pedeset i dvoje diše hercegovački zrak cijelo jedno stoljeće.  

Na popisu dominiraju žene, najstarija je Fata Husić. Živi s unucima u naselju Zalik, hairli prebacila stojedanaestu. „Vidim i sada, Bogu šućur, i nešto čujem. Kad je ružno, baš i volim što ne čujem“, objašnjava starica tajnu dugovječnosti.

Poenta, naravno, glasi, klonimo se loših vijesti!

Na ovim otužnim prostorima, međutim, samo najsretniji uspij(evaj)u ostati po strani, (pre)daleko od ksenofobičnih i šovinističkih izljeva mržnje, što se, masovno i planski, uzgajaju u centralama nacionalističkih stranaka. Vjerovatno ste čuli da su navijači fudbalskog kluba Zrinjski (plemenski skriveni pod kodnim nazivom „Ultras“ i temeljito razvaljeni opijatima) jučer rano ujutro izvršili desant na nacionalni spomenik kulture, mostarski Stari grad.

Razbijajući sve pred sobom, mladi divljaci urlali su poznate europejske parole, poput, valjda, one najodvratnije: „Gdje ste, balije, izlazite napolje...“.

Mentalno stanje prosječnog navijačkog fašiste boljka jeste čudnovata. Ali džaba, ne da se ograisanom pomoći. Još je i teže, razumljivo, opasne namjere ruljetine predvidjeti i adekvatno spriječiti. Sve to događa se u gradu koji bi, kao, da bude evropska prijestolnica kulture, ali i - kako sanjare u HDZ-u - spolni smrad pokojne Herceg-Bosne.

Zamišljamo ih, tako, dok okićeni kockastim šalovima „hinjskog“ marširaju mostarskim ulicama ustaških zločinaca Mile Budaka, Jure Francetića, Rafaela Bobana, Đure Spuževića, Ive Zelenike Tovarnika, Lorković-Vokića, da bi na kraju puta, u ime ideologije otuđene od moderne civilizacije, herojski okupirali samo srce Mostara. I tamo, na prvoj crti kvazikršćanske bojišnice, dakle, provodili filoustašku silu nad nezaštićenim izlozima, stolovima, pepeljarama, šankovima...

Poznato je, naime, kako je glupost beskonačna. U konkretnom slučaju ultra(s)beskonačna! U neka sretnija vremena navijačko nasilje ne bi bilo moguće. Ali bilo je to davno, kad se živjelo sto godina.

Nego, gdje ste, kreteni!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.