MINUTA

Ahmići i Trusina

Šesnaesti april '93. jedan je od najpotresnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

16.4.2019

Prošle sedmice održana su dva komemorativna skupa u Jasenovcu. Prvo su spomen-obilježje posjetili potomci žrtava terora, hrvatski antifašisti, čelnici opozicije, a naknadno i aktuelna vlast predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem.

Manifestacije su iznova podijelile susjednu državu, budući da židovska, srpska i romska udruženja sjećanje na nevino ubijene pretke ne žele obilježavati u društvu relativizatora genocida sa Markovog trga i Pantovčaka.

Šesnaesti april '93. jedan je od najpotresnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji. Na današnji dan bojovnici HVO-a počinili su stravičan zločin u Ahmićima kod Viteza. Stradalo je 116 civila, 11 dječaka i djevojčica. Sve žrtve su Bošnjaci. Zbog fašističkog istrebljenja zlikovac Dario Kordić dobio je 25, a hercegbosanska šestorka iz udruženog zločinačkog poduhvata 111 godina robije. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović poklonio se i izvinio na stratištu. Polutajno je dolazila i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. K'o da gledam, danas u Ahmićima neće biti licemjera što se kvazimoralom i lažnim hrvatstvom busaju u prsa politička.

Stotinjak kilometara južnije od genocidnim namjerama opustošenih Ahmića, u Trusini kod Konjica, dakle, šesnaestog travanjskog jutra '93. pripadnici jedinice „Zulfikar“ iz sastava Armije BiH ubili su 16 civila. Sve žrtve su Hrvati. Zbog fašističkog istrebljenja zlikovci Nihad Bojadžić, Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 37 godina robije. Zulfikaru Ališpagi suđenje je, kako se to službeno zove, u fazi mirovanja. K'o da gledam, danas u Trusini neće biti licemjera što se kvazimoralom i lažnim bošnjaštvom busaju u prsa politička.

Umjesto da Jasenovac, Ahmići, Trusina postanu zajednička svetilišta, opšta mjesta osude pogrešnih ideologija i simboli međunacionalnog pomirenja, ovdašnji mediokriteti uporno miniraju svaki čestiti pokušaj kolektivnog ozdravljenja. Uostalom, poznato je da nacionalisti vide trunku u tuđem oku, ali ne primjećuju balvan u svom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.