MINUTA

Ima li rezervista na selfijima?

Naslagalo se, vala, neoborivih činjenica što slute na belaj

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

19.4.2019

Kako se i očekivalo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o formiranju rezervnog sastava policije. Iako su predložena rješenja suštinski neustavna, protivna evropskim konvencijama o ljudskim pravima te neusklađena sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, režim Milorada Dodika očigledno ne odustaje od realizacije projekta, socijalističkom terminologijom kazano, „naoružanog naroda“.  

Policijski odredi rezervista zamišljeni su kao ustrojena oružana formacija za izvršavanje najkompleksnijih zadataka. U tom smislu, naredba vrhovne komande mogla bi da glasi: Vojna tajna. Strogo poverljivo. Hitno utvrditi položaje na entitetskim granicama. Ako me sjećanje ne vara, Dodik je nedavno prizivao upravo sličan scenarij.

Da se razumijemo, sigurnosna situacija u BiH od Dejtona nije bila gora. Naslagalo se, vala, neoborivih činjenica što slute na belaj. Glavni likovi iz Dodikove dvorske svite svakodnevnim prijetnjama dodatno zakuhavaju ionako pregrijanu atmosferu. I sve se, dakle, odvija po utvrđenom gradivu iz lekcija Nenada Kecmanovića, neprikosnovenog gurua aktuelnog separatizma.

Formiranje entitetske (para)vojske ne pomišlja spriječiti notorni Valentin Inzko. Nezainteresirano djeluje i ostatak diplomatske elite na privremenom (ne)radu u našoj zemlji. Doduše, stranci su deklarativno vrlo zabrinuti, međutim, svoju će cijenjenu pažnju ipak posvetiti nekim vedrijim temama i događajima. Poput šicanja selfija sa trčanja, skijanja, planinarenja, krstarenja, pčelarenja...

I tako, dok republičkosrpski režim zvanično institucionalizira antidejtonske oružane snage, a stranci veselo „selfijaju“, Željko Komšić i Šefik Džaferović sa Dodikom će u Predsjedništvu BiH prioritetno rastaliti ambasadorske pozicije. Jer sevap je nagraditi poslušne, namiriti podobne, nahraniti vlastitu sujetu, učiniti nezaboravnu uslugu. Pomisle li, zanima me često, kako je zanoćiti u Dodikovoj guberniji?

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.