MINUTA

Konzulska vremena

Aleksa Šantić bi zakucao: Grki su u diplomatiji zalogaji hljeba...

Piše: Bakir Hadžiomerović

29.4.2019

Ništa efikasnije ne ujedinjuje pripadnike Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao prirodna požuda za diplomatskim uhljebljenjem podobnih, a nesposobnih kadrova. Gluho i daleko bilo, da ne postoje ambasade i konzulati, ne bi se Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović nikad sastavili.  

To neprocjenjivo jedinstvo različitosti zaslužno je za sve stabilniju situaciju na terenu te ohrabrujući napredak po pitanju međunarodnog položaja zapuštene države u bijelome svijetu.

Čudesni princip privatluka prilikom imenovanja bh. diplomata konkretan je dokaz kako u ovdašnjim zapetljanim okolnostima postoji sasvim dovoljno prostora za konsenzus i totalno ispunjenje zadovoljštine i murti i kunti i panti, i srpskom i bošnjačkom i hrvatskom članu.

Normalno, sve za opšti, viši, društveni interes! Šta bismo, uostalom, bez domaće DKP mreže? Na koga računati tokom učestalih turističkih putovanja? Gdje leći, odmoriti se, eventualni problem riješiti, za topli obrok se ogrebati, da nije sigurnih utočišta iza uvijek otvorenih vrata bh. predstavništava?

Naše diplomate istinski su heroji. Daleko od kućnog praga, u tuđini hladnoj, služe drugim vojnički se zaklinjući na vjernost. Brane nezavisnost, ustavni poredak, cjelokupnost države. Čuvaju i razvijaju bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti. Savjesno i disciplinovano izvršavaju obaveze i dužnosti branioca svoje samoupravne kapitalističke domovine. Spremni da se bore za njenu slobodu i čast, ne žaleći u toj borbi dati i svoj život. Vojska je to, kažem vam. Pljunuta JNA.

Izvjesna Đemila sa dva prezimena i dva braka svojevremeno je herojski krvarila na braniku otadžbine kao počasna bh. konzulica u zemlji kengura. Kad ono, međutim, nedavno je smijenilo. Kažu, po usmenom nalogu Bakira Izetbegovića. Formalno, odlukom Predsjedništva BiH.

Đemila sa dva prezimena i dva braka prethodno se, navodno, opasno zamjerila Sebiji sa jednim prezimenom i jednim brakom. Pa je automatski ispušila funkciju. Koja će se svakako popuniti novim konfidentom feudalaca s Poljina. Aleksa Šantić bi zakucao: Grki su u diplomatiji zalogaji hljeba. Kruh je to sa sedam kora. Prava noćna mora.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.