MINUTA

Zajedno su skupa!

Samo što čovjeku suze niz leđa ne poteknu...

Piše: Bakir Hadžiomerović

3.5.2019

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije dirljivo se obratio delegatima 13. Sabora Hrvatske demokratske zajednice. 

Iskazujući poštovanje i neizmjernu ljubav vlastite interesne grupacije prema višedecenijskim partnerima, odanim saborcima i u ratu i u miru, neprolazni politički dinosaurus Adil Osmanović poručuje: „SDA i HDZ su u koaliciji dugi niz godina i to nas obavezuje da razmišljamo drugačije, odgovornije od onih koji ne bi voljeli da nas vide zajedno. SDA je bila, danas je i bit će partner HDZ-u ne samo u koaliranju za uspostavljanje vlasti. Naša borba na ovom putu neće biti uzaludna." Aferim! Samo što čovjeku suze niz leđa ne poteknu... 

Pošto je sa govornice zasluženo ispraćen ovacijama, Osmanović će zauzeti centralno mjesto u prepunoj sali. Odatle su naknadno poslane antidejtonske poruke o nužnosti uspostavljanja treće administrativne jedinice u BiH. Usput je donesena i odluka o formiranju nelegalne vlade u sjeni sa probranim pouzdanicima (kolo)vođe HDZ-a. 

Dragan Čović, naime, pažljivo je tipovao rješenja za brojne paradržavne resore, od sigurnosti i vanjskih poslova, preko braniteljske problematike do kulturne politike. Ekipa je to prekaljenih hadezovaca na čelu sa notornim Božom Ljubićem. Pretpostavljamo da visoki gost iz sestrinske SDA nije imao nepremostivih primjedbi na prezentirana kadrovska rješenja.

Nedavno je Bakir Izetbegović najavio kako će nova državna te buduća entitetska vlada skupa osvanuti u maju. Njegov koalicioni haver iz HDZ-a ne pokazuje jednak optimizam. A onaj treći od rogova u vreći hronični je pesimista, teški depresivac, okorjeli destruktivac. Općenito, Milorad Dodik najradije bi da se sve što prije raspadne, zaključno sa državnim institucijama. I prilično mu dobro ide.

Pošto je zvanično i neustavno okupljena „hercegbosanska reprezentacija“, bosanskohercegovački put u beznađe sve je izvjesniji. Zabrinjavajuće nesumnjivo jeste, međutim, puzajući državni udar nikoga naročito ne uznemirava. Kao da nismo zglajzali do balčaka.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.