MINUTA

Na Drini Aladža

Bosanci i Hercegovci neobično su vezani za svoje rijeke, ali Drina nije samo rijeka...

Piše: Bakir Hadžiomerović

6.5.2019

Ljekovito predramazansko gostovanje reisu-l-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine na bosanskohercegovačkoj televiziji. Husein efendija Kavazović pričao je o najaktuelnijim društvenim temama izbjegavajući uobičajene stereotipe u javnim nastupima vjerskih uglednika.

Zbilja je urednik emisije Benjamin Butković dobio rijetku privilegiju razgovarati s čovjekom koji se ne skriva ispod ahmedije kako bi preskočio osjetljiva pitanja.

Naprotiv, na svako postavljeno odgovorio je s posebnom pažnjom i jednakim poštovanjem. Ni slika, a srećom ni (ne)prilika, bahatog Kavazovićevog prethodnika na čelu IZBiH. Kažem, reisov intervju ljekovito je iskustvo za dobronamjernog insana.

Prekjučer je u Foči otvorena obnovljena Aladža. Šarena džamija, arhitektonsko remek-djelo iz 16. stoljeća, do temelja je srušena u avgustu '92. Sve je manje-više poznato u vezi s barbarskim iživljavanjem nad spomenikom svjetske kulturne baštine.

Zahvaljujući upornosti ljudi, Aladža je, eto, sačuvana od neljudi. U gradu gdje skoro više i nema živih Bošnjaka, budućim će generacijama svjedočiti kako se na Drini nekad živjelo sretnije, tolerantnije, spokojnije.

Sve bilo je potaman dok se šovinističke horde tamo nisu dovukle da spale i unište višestoljetni muslimanski identitet. I ljude i komšiluk i građevine. Raznijeli su srce i dušu Foče. A onda su grad prekrstili u Srbinje. Valjda da ne ostane ni spomen na ljepotu.

Za reisa Kavazovića obnova Aladže jeste nada i novi početak. „Raduje me da smo došli u priliku da obnovimo džamiju u nadi da se više nikada neće roditi ruka među nama koja će bogomolje dirnuti, da ćemo ih poštovati, uvažavati, voljeti. Bogomolje komšija ćemo voljeti i smatrati svojim“.

Bosanci i Hercegovci neobično su vezani za svoje rijeke, ali Drina nije samo rijeka. Ona je simbol opstanka, državnosti, teritorijalnog jedinstva naše domovine. Aladža na Drini garant je da će tako i ostati! Postačima nek' je mubarek ramazan, a valja čestitati i Đurđevdan. Vjernici svih zemalja, opametite se. Jer, ćafiri se neće smiriti dok dunjaluk totalno ne pokvare. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.