MINUTA

Zločin i osveta

Zlo se jedino dobrim pobjeđuje, svjetlo uvijek rastjeruje tamu

Piše: Bakir Hadžiomerović

7.5.2019

Dan sjećanja na strahote koncentracionog logora Jasenovac tradicionalno je obilježen u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice.  

Preživjele žrtve terora i potomci unesrećenih, bosanskohercegovački i srbijanski državnici, sveštenici Srpske pravoslavne crkve i diplomate sa raznih strana svijeta zajednički su osudili brutalne zločine ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata. Jasenovac je zastrašujuća povijesna činjenica. Nikome se ne ponovilo!

Patrijarh Irinej poručuje da poslije Jasenovca osveta ne smije biti predmet razmišljanja. Srpski je narod, kaže, hrišćanski, pravoslavni, koji sluša Božije zapovijesti i trudi se da ih ispuni. „Izvinite, ali ja ne mogu da nađem mjesta u srcu za ustaški režim i one koji su pobili moj narod“, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Naučena lekcija iz Donje Gradine glasi: Zlo se jedino dobrim pobjeđuje, svjetlo uvijek rastjeruje tamu. Kamo puste sreće pa da se na ovim ukletim geografijama zaista živi u međuvjerskom bratstvu i jedinstvu različitosti.

Evo, uskoro će pohod na Blajburg, neprikosnoveni filoustaški poligon za veličanje jasenovačkih te krvnika sa drugih balkanskih stratišta. I ove će godine austrijskom poljanom odjekivati fašističke parole, uskrsnuti vampiri iz prošlosti, zasmrdjeti kvarnjaci... Ne pomaže ni zvanični protest crkve u Austriji, niti stroga kaznena politika o zabrani veličanja osuđenih ideologija. Uzalud je, naime, zapuštenim kretenima objašnjavati da se idiotski ponašaju.

Kada je ulazilo u okupiranu Srebrenicu, ratnozločinačko đubre, Ratko Mladić, dakle, zarežalo je u kameru: „ Evo nas 11. jula u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog srpskog praznika poklanjamo srpskom narodu ovaj grad i napokon je došao trenutak da se poslije bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovom prostoru.“

Kao što je poznato, ratnozločinačko se đubre nerijetko ukazuje čak i na muralima iscrtanim po mjestima gdje danas žive ljudi. Koje patrijarh Irinej javno savjetuje kako je osveta u dubokom neskladu sa hrišćanstvom. Otkud onda zlikovac na gradskim zidovima, odakle dahije i Turci u srebreničkom genocidu? Ako mene pitate, između blajburškog ustašluka i muralskog četnikluka nikakve naročite razlike nema. Osveta je nastavak zločina!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.