MINUTA

Već viđeno!

Ako je tačno da se na Balkanu historija ponavlja, onda nam se zbilja loše piše

Piše: Bakir Hadžiomerović

8.5.2019

Sarajevo je na nogama zbog godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj. Tri dana će tri hiljade učesnika razgovarati o biznisu. Akreditirano je više od tri stotine novinarskih ekipa. Nema sumnje, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine odavno nije gostovao respektabilniji ansambl. Mostarci bi tačno zakucali: Braca, 'ta će EYOF! 

Kao i obično, umjesto ekonomskih eksperata, na kraju će političari zasjesti u prvi saff. Razočaravajuća je, stoga, agencijska vijest gdje se na marginama prestižne EBRD-ove konferencije najavljuje i radni sastanak takozvanih regionalnih lidera. Tako, naime, opisujemo beskorisna druženja šefova državica nastalih na razvalinama SFRJ.

A kol'ko jučer u Berlinu ih je ljubazno dočekala Angela Merkel. I opet se ništa nisu sporazumjeli! Osim valjda o sadržaju jelovnika za večeru. Osjetljiva nepca balkanskih gulikoža zaslužuju samo najkvalitetnije delicije. I djedovi su im, tvrde upućeni, preferirali škampe sa ražnja uz šopsku salatu od hobotnice.

Pod visokim pokroviteljstvom dezorijentiranih evropskih birokrata i nezainteresiranih američkih kauboja, a neposredno uoči olovnih devedesetih godina prošlog stoljeća, posvađani čelnici jugoslovenskih republika širom tadašnje zajedničke države organizirali su jednako beskorisne susrete poput ovih recentnih. Stariji se sigurno sjećaju Slobodana, Franje, Alije, Kire, Milana i Momira kako satima sastanče po naslijeđenim Titovim vilama te luksuznim ljetnikovcima u Splitu, Beogradu, Ohridu, Cetinju, Brdu kod Kranja, Stojčevcu kod Sarajeva. Konkretni rezultati predsjedničkih sijela bili su ratovi, stotine hiljada mrtvih, milioni protjeranih... Dogovoreni horor u nastavcima!

Ako je tačno da se na Balkanu historija ponavlja, onda nam se zbilja loše piše. Opasna je navika zanemarivanje prošlosti. Jer, nacionalističkih budala i krivih drva ovdje nikad neće zafaliti. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.