MINUTA

Prangijaši protiv Partije

Nema kompromisa oko suštinskih stvari!

Piše: Bakir Hadžiomerović

9.5.2019

Danas slavimo pobjedu nad fašizmom, najvažniji događaj u modernoj povijesti Evrope. Međutim, aveti užasne prošlosti neprestano kruže. U čuvenom eseju o vječnom fašizmu, crne duhove opisao je i veliki Umberto Eco.  

Što se Bosne i Hercegovine konkretno tiče, prilično je živahna škola mišljenja o „pobjedi nad antifašizmom“, kao što to nes(p)retno izvaljuje karikaturalni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. I bez Skakinih „antiprotiv“ nebuloza, nažalost, primorani smo preživljavati u državi gdje se nekažnjeno veličaju zločinačke tekovine. Ko ne vjeruje, neka pogleda televizijske dnevnike, prelista novine, posjeti portale. Sve će mu se samo (u)kazati!

Bh. društvo duboko je podijeljeno u odnosu prema simbolima. Uz časnog Fadila Jahića Španca nema mjesta kvislingu Mustafi Busuladžiću. Ne postoje kompromisi između Jure Galića i Jure Francetića, Rodoljuba Čolakovića i Milana Nedića. Naprosto, nije se rodio ko je dobro i zlo spojio!

Kako to u životu obično biva, antifašističkoj alijansi prišunjao se i klijentelistički kukolj. Postali su, tako, istaknuti akteri lokalne političke scene. Stoga će se krema ovdašnje salonske ljevice zvanično okupiti taman u trenutku kada civilizirani svijet bude obilježavao (Skaka, pazi sad!) Dan pobjede nad fašizmom. Patetično do bola, pod kičastim svodom sarajevskog hotela „Evropa“, društvance Zlatka, Ive i Mire javno će palamuditi o izazovima tranzicije u okviru vlastite političke ambicije.

Da bi se dokopali troslovnog SDP brenda, umjesto partijom, nesumnjivi projekat stvaranja nove političke stranke proglasit će pokretom. A rekao bih da je primjerenije nazvati ga socijaldemokratskom prangijom, a kolovođe prangijašima. Zaduženim valjda lično od Bakira Izetbegovića za razvaljivanje najvažnije stranke bh. ljevice i njenog legalnog rukovodstva. Hoće li se zavjerenicima pridružiti i decenijski spavač u SDP-u, takozvani građanin Željko K., pravo je pitanje bez odgovora!

Nema kompromisa oko suštinskih stvari! Kao što nije moguće biti dosljedan suparnik vladajućem nacionalisti koji ti je prethodno kompletnu familiju zbrinuo na budžetske jasle. Znaju to lijepi naši prangijaši. I Zlatko i Ivo i Miro.

Da se razumijemo, smrt fašizmu, sloboda narodu!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.