MINUTA

Bombaš Mile Ronhill

Stara mudrost glasi - Nekome rat, a Dodiku brat!

Bakir HADŽIOMEROVIĆ

14.5.2019

Milorad Dodik definitivno se otrgnuo s lanca. Pa okolo ne prestaje lajati i izvoditi kretenluke. Najnoviji skandal priredio je tokom postrojavanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Preciznije, zarežao je pred soldatima Trećeg pješadijskog puka bh. vojske. Predsjedavajući državnog Predsjedništva tako se dosjetio da najavi (re)uniformisanje dotične jedinice u skladu s genocidom uspostavljenim normativima Vojske Republike Srpske. Njegova prijetnja zbunila je čak i poslovično problematičnu Željku Cvijanović, kao i valjda neprevaziđenu dilajlu unutar živopisne balkanske političke scene, srbijanskog ministra odbrane, redova Aleksandra Vulina.  

Još nije zvanično obznanjeno koga će na kraju zapasti da skroji i sašije retro ratne uniforme sa pripadajućim simbolima. Nemojte se, međutim, šokirati ukoliko taj nezahvalni patriotski zadatak bude povjeren privatnom poduzetniku od najvećeg povjerenja režima. Pošteno govoreći, Dodik je oduvijek pokazivao naročite sklonosti prema porodičnom biznisu. U čijem epicentru nezadrživo napreduje Dodik junior, takozvani Igor, sunce tatino sposobno... U boj, u stroj, za porodični kroj!

Umjesto da se, dakle, argumentirano u pravosuđu raspravlja o nedavno raskrinkanoj aferi, gdje se član Dodikovog domaćinstva dovodi u direktnu vezu s inkasiranjem desetina miliona budžetskih maraka preko strogo kontroliranih tendera, laktaški feudalac dosjetio se zgodne teme za manipulaciju širokim narodnim masama. U predmetnom slučaju zabavljamo se uniformama dizajniranim po ukusu ratnog zločinca Ratka Mladića. Da se razumijemo, samo je ljudska hulja u stanju prizivati slične aveti iz naše tragične prošlosti! 

Moguće je da izazivanje nemira i jeste zicer karta na koju je Dodik definitivno zaigrao. Jer, u politici, očigledno, neće još dugo preživjeti. Valja se, stoga, vratiti u slavne dane konvertibilnog šverceraja visokotarifnom robom. Ukoliko, gluho i daleko bilo, uskoro ipak zapuca, Dodika sigurno nećete sresti na prvoj borbenoj liniji, već na čelu konvoja šlepera nakrcanih naftom i cigaretama Fabrike duhana Rovinj. Stara mudrost glasi - Nekome rat, a Dodiku brat. Čiza-bliza, Ronhill bez akciza.   

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.