MINUTA

Ima li poplava u avionu?

Po običaju, entitetske i državne institucije prave se da spavaju

Piše: Bakir Hadžiomerović

16.5.2019

Pola je Bosne poplavljeno. Najtragičniji događaj svakako jeste nestanak šestogodišnjeg dječaka u okolini Žepča. Srce da pukne od tuge!

Kao i prije pet godina, poplave su nas iznenadile. Otpadom zatrpane rijeke, ukorijenjeni ekološki primitivizam, javašluk nadležnih službi, hronični nedostatak empatije za ugrožene, ponovo kreiraju stravu i užas. Spašavanje unesrećenih odvija se isključivo na lokalnim nivoima vlasti. Po običaju, entitetske i državne institucije prave se da spavaju.  

Na sjednici Federalnog parlamenta nije se govorilo o velikom potopu. Zastupnicima je, valjda, preče baljezgati o rezervnom sastavu policije. Rasprava o stravičnim posljedicama vodene katastrofe možda bude aktuelizirana najesen, kada se ponovo kolektivno okupe radi ustoličenja nove Vlade Federacije BiH.

Tokom sramotnog četverogodišnjeg mandata aktuelni tehnički kabinet Fadila Novalića nije poduzeo apsolutno ništa u sprečavanju očekivanih prirodnih nepogoda. Naprotiv, budžetski novac predviđen za saniranje riječnih korita i odvodnih kanala kriminalno je spiskan na kupovinu socijalnog mira i podmićivanje glasačke mašinerije. 

Situacija je u bobu identična i kod republičkosrpskih vladajućih sjecikesa. Govorimo, dakle, o lukavim strategijama kojima HDZ, SDA i SNSD tradicionalno ucjenjuju vlastite glasače i kupuju izborne pobjede. Što bi rekao pokojni Milan Mladenović: Pusti neka voda nosi, u zaborav...

Novi saziv Državnog parlamenta u proteklih šest mjeseci nijednom nije zasjedao. Stoga je besmisleno očekivati adekvatnu institucionalnu (re)akciju bh. zastupnika na poplavljenim područjima. 

Tu korumpiranu, bahatu, skorojevićku ekipu uhljeba ništa tako čvrsto ne povezuje kao njihovi privatni interesi. Iz državne će hazne zato izmusti dodatnih milion maraka za besmislena smucanja po atraktivnim svjetskim destinacijama. Nadaleko je, naime, poznato da bh. politička elita preferira avionski saobraćaj. Putuju brže, efikasnije, komfornije. A dok se zrakom plovi, poplave su pouzdano isključene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.