MINUTA

Partija u potkošulji

Kako god ispadne, najmanje jedna frakcija ostaje kratkih rukava

Piše: Bakir Hadžiomerović

21.5.2019

Zakuhalo se u SDP-u! Osam kapitalaca predvođenih Zlatkom Lagumdžijom nogirano je iz Partije uz obrazloženje da su nestatutarno golim zadnjicama sjedili na dvije stolice. Dotična agencijska vijest nakratko će sijevnuti u javnosti, jer novosti iz SDP-a odavno ne zavređuju naročitu pažnju. To vam je poput ljetnog prelaznog roka u bosanskohercegovačkoj nogometnoj ligi. Događa se, ali nikog pretjerano ne zanima.

U istom stroju sa ostacima „kažnjeničke bojne“ Lagumdžija neselektivno granatira naciljane mete, jer uništenje odmetnutih poslušnika predstavlja prioritetnu disciplinu poniženih i uvrijeđenih autokrata bez kompasa. Očekuje se, stoga, da dugogodišnji upravnik SDP-a intenzivira spletkaroška sijela po sarajevskim kuloarima. Tamo će crpiti svježe ideje za brutalnu satanizaciju, da se i to razumijemo, nedovoljno kapacitirane i povijesnom trenutku nedorasle partijske buranije iz Alipašine 41.

Optimistične prognoze kako će najnoviji raskol dodatno stabilizirati stanje unutar SDP-a neutemeljene su, neozbiljne i suštinski pogrešne. Duboke pukotine između poslanički uhljebljenog rukovodstva i takozvane partijske baze teško je zakrpiti. Upravo na tu kartu zaigrao je najozbiljniji protivnik Nermina Nikšića te predsjednički favorit tihe većine nezadovoljnih. Sudeći po recentnim medijskim nastupima, dojučerašnji, u političkom smislu, polivalentni anonimus iz Lukavca, Edin Delić, dakle, ne prihvata ulogu prigodnog demokratskog fikusa. Kritike koje okolo šica daleko su od bezazlenih, a nerijetko i ispod poželjnih drugarskih standarda.

Konačno, Delićev rezultat lako bi mogao postati povod novih podjela i sukoba. To svakako priželjkuju urotnici oko Lagumdžije, ali i partijski odbor Tuzlanskog kantona pod komandom vidno nervoznog Envera Bijedića. Ukoliko, naime, narednog vikenda uvjerljivo trijumfuje već u prvom krugu predsjedničkih izbora, Nikšića će automatski optužiti za muljanje u brojanju. Dođe li, međutim, do drugog kruga glasanja, ishod će biti neizvjestan poput majskog meteorološkog biltena. Kako god ispadne, najmanje jedna frakcija ostaje kratkih rukava. Sasvim dovoljno da Partija zaglavi u potkošulji.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.