MINUTA

Spoj na Kosovu

U perfidnoj igri prijestolja, Srbi, jednako kao i kosovski Albanci, neželjeni su teret

Piše: Bakir Hadžiomerović

29.5.2019

Zakazao je vanrednu sjednicu Skupštine Republike Srbije da bi priznao kapitulaciju proglašavajući pobjedu. Kanule su i predsjedničke suze izdajice. Teatralna sekiracija za sudbinu srpskog naroda na sjeveru Kosova nagrađena je većinskim odobravanjem egzaltirane svjetine. Sjedeći aplaudiraju poslanici Srpske napredne stranke. Slijede ih socijalisti Ivice Dačića. Parlamentarni četnici pod komandom ratnog zločinca Vojislava Šešelja te opozicioni liberali oko Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka, dobrovoljno statiraju u amaterski režiranom igrokazu. Za to vrijeme, ostaci srbijanske političke buranije, takozvani đilasi, jeremići, obradovići, naguravaju se ispred ulaza u republičku skupštinu, tamo na Trgu Nikole Pašića kod broja 13. Valjda bi takav postupak trebalo smatrati bojkotom režima, ali dozvoljene su i drugačije interpretacije.

Kako rekosmo, Kosovo je glavna i jedina tema. Jer nema više rezervnih položaja. Beogradski režim naprosto je nemoćan da spriječi nezavisnost nekadašnje jugoslavenske autonomne pokrajine. U Evropi saveznika nemaju, a Rusija i Kina su predaleko. Što bi rek'o onaj stranački slogan: Ne podržava ih ni Istok ni Zapad!  

Po svemu sudeći, Aleksandar Vučić vrši posljednje pripreme za konačno spaljivanje iluzija. Prethodno je na neutralnom terenu sa prištinskim sagovornicima dogovorio lukavu strategiju sluđivanja naroda. S tim u vezi, jučerašnja akcija kosovske policije protiv mafijaša u srpskim enklavama pokazuje da događaji idu po planu i predviđenom programu. Mada je formalno proglasio punu borbenu gotovost srbijanske vojske i policije, Vučić neće poduzeti ništa preko toga. Kosovo, naprosto, više nije njegova tema.

Tajno se računa kako će svakodnevni belaji ljudima ogaditi život na siromašnom sjeveru Kosova. I to je svakako najvažniji aneks nemoralnog tala. U perfidnoj igri prijestolja, Srbi, jednako kao i kosovski Albanci, neželjeni su teret.  

Karte su, dakle, podijeljene. Kapitulacijom na Kosovu, Vučić će dugoročno zadržati vlast! Ako ne vjerujete, raspitajte se u Briselu, Berlinu, Parizu, Moskvi... I, naravno, Prištini.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.