MINUTA

Zona Dodikova

Koga aktuelni rahatluk nervira, neka žurno razguli preko grane

Piše: Bakir Hadžiomerović

6.6.2019

Primiče se kraju premijerno predsjedavanje Milorada Dodika Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Novinarskim slugama režima ispovjedio se da nije naročito impresioniran postignutim uspjesima. Kaže, premalo se ugađalo entitetu iz kojeg dolazi. Valjda je očekivao da se država raspadne na proste faktore usljed destruktivnog rukovođenja i komandovanja. 

Valjalo bi, stoga, nesretnika iz Laktaša podsjetiti na činjenicu kako je ova zemlja uspješno predeverala zulume i znatno opasnijih belajsuza. Žilava je ta, da prostiš, „beiha“... 

U međuvremenu, Dodikovu zonu odgovornosti napustio je ruski oligarh Rašid Serdarov. Sjećate se, sumnjivo lice svečano je predstavljeno ozbiljnim investitorom u oblasti republičkosrpskog energetskog sektora. 

Sa šefom SNSD-a slizalo se davne 2014. godine, kada je pod nepovoljnim finansijskim okolnostima sklopljen ugovor o iznajmljivanju blindirane makine marke Mercedes za lične potrebe tadašnjeg predsjednika RS-a. Naposljetku, Dodik i Serdarov združeno će ojaditi budžet RS-a za nekoliko stotina miliona maraka. Prevara se, dakle, odigrala kao u onoj narodnoj mudrosti: Ti meni vojvodo, ja tebi serdar(ov)e, a obojica znamo kakav smo ološ!

Pod Dodikovim predsjedavanjem Predsjedništvo BiH ukupno je održalo konstituirajuću te frtalj redovne sjednice. Da se razumijemo, laktaški je vožd ukazao na još petnaestak telefonskih kontakata sa Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Bezbeli oko ambasadorskih rješenja. Pohvalio se, pride, kako je u istom stroju sa jakim savjetničkim trupama herojski odbranio neustavnu zastavu RS-a ispred osvojenog sarajevskog kabineta. Malo li je, pitam ja vas, za jedan iznuđeni mandat „velikosrbende u Teheranu“?

Ali, ne propadajmo u teške depre. Dodika očekuju novi izazovi, a i vrijeme je definitivno na njegovoj strani. Ima mjesec (predsjedavajućih) dana fore da skonta svježe svinjarije. A već za nepunih dvije godine ponovo će okupirati funkciju najvažnijeg među jednakim političkim ublehašima.

Koga aktuelni rahatluk nervira, neka žurno razguli preko grane. Što bi Balašević rekao: Nama je dobro, taman kako smo zaslužili.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.