MINUTA

Genocid u Vlasenici

Iz masovnih grobnica ekshumirano je skoro tristo djece...

Piše: Bakir Hadžiomerović

11.6.2019

Monstrumi odgovorni za ratne zločine nad vlaseničkim Bošnjacima konačno su dobacili do sudskih klupa. Usljed misterioznog odgađanja procesuiranja počinjenih zvjerstava, Sud Bosne i Hercegovine od Državnog je tužiteljstva čak pet puta zahtijevao podizanje adekvatne optužnice protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića.

Vlasenica je okupirana 21. aprila 1992. godine. Novosadski korpus JNA i lokalne zločinačke horde pod kontrolom Srpske demokratske stranke združeno izvode genocidne radove tokom kojih će stradati dvije i po hiljade Bošnjaka. Iz masovnih grobnica ekshumirano je skoro tristo djece. Jednak je broj zatočenica koje nisu preživjele višemjesečna zlostavljanja i brutalna silovanja. Većina zločina počinjena je u logoru Sušica te obližnjem selu Zaklopača. 

Progonjeni ljudi nakratko spas pronalaze u pedesetak kilometara udaljenoj Srebrenici. Nažalost, samo do jula '95. Hiljadu sedamdeset i dvoje Vlaseničana ubijeno je u presuđenom genocidu. Poslije dunjalučkog džehenema, u Podrinju gotovo da i nema Bošnjaka. I to je ustvari najkonkretniji rezultat udruženog zločinačkog poduhvata.

Sablasnom Vlasenicom danas rukovodi okorjeli ubica. Komandant zloglasnih „Mićinih specijalaca“ uglednik je Saveza nezavisnih socijaldemokrata. U ratu koljač, u miru dojač Milorada Dodika. Ne zaboravimo, dotična hulja zove se Mićo Kraljević.  

Međutim, nije samo Dodik sklon sađenju tikvi sa ratnim zločincima. Lažni pravednik, notorni primitivac i verbalni prostak, Dragan Mektić, dakle, u strasnom je i neraskidivom zagrljaju sa krvnikom iz Vlasenice. Radenko Stanić, ratni šef policije, mirnodopski je ministrov pomoćnik. Naravno, Mektiću na (ne)um ne pada da ga barem formalno suspendira zbog dokumentiranih ubistava, silovanja, pljačke...

Ponekad se politički pokrovitelji zločinaca pokažu znatno odvratnijim nego ubice iz prve ruke. S tim u vezi, Dodik i Mektić jednako su nemoralno pranje, samo drugo pakovanje. Dabogda im se obojici veličanje vlaseničkih zlikovaca „o glavurde obilo“...  


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.