MINUTA

Pazar, Pale, i obratno, brale...

Svjetina uživa u neumjerenosti, a prangije Dačićevog kalibra raritetni su primjerci

Piše: Bakir Hadžiomerović

17.6.2019

Glupost je definitivno neuništiva! Razočaravajuću konstataciju svakodnevno dokazuje, recimo, Ivica Dačić, takozvani šef diplomatije komšijske Srbije. Skraćena verzija ratnog zločinca Slobodana Miloševića te dugogodišnja dvorska luda Aleksandra Vučića u šovinističkom je naletu inspiracije preko jezika prevalila parolu zbog koje bi u civiliziranom društvenom okruženju pravosnažno zaglavila u ćuzi.  

„Bosna i Hercegovina nije i nikad neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci. Da sad ne pretjerujem, počinjem ličiti na Mileta Dodika“. I tako, dok je Dačić demonstrirao neprevaziđene kretenluke, fiskulturnom salom u Laktašima dominirala je egzaltiranost. Jer, svjetina uživa u neumjerenosti, a prangije Dačićevog kalibra raritetni su primjerci. Ako je za kakvu utjehu, ministar barem nije zapjevao kao što uglavnom (ne) umije. U Šumadiji bi šeretski poentirali - Dačić možda i jeste na lošem glasu, ali ga je zato nepodnošljivo slušati!

Usred države koja zbog Dačića i sličnih čurčića-palčića, eto, nikad neće biti muslimanska, srbijanski provokatori zakazali su neprijateljsku odbojkašku utakmicu protiv selekcije Azerbejdžana. Na Palama se valjda očekuje domaćinska atmosfera te fer i korektno navijanje za jednu od dvije tuđinske reprezentacije na uzavrelom parketu. Stisnite pa dvaput pogađajte kome će se spontano prikloniti paljanski odbojkaški sladokusci...

Kao iznuđeni odgovor na recentno beogradsko podbadanje, iz Sarajeva su zaprijetili da će prvu narednu utakmicu zvanična reprezentacija naše domovine domaćinski organizirati u Novom Pazaru. I to protiv Turske ili Kosova, jednako je izazovno. Tuk na utuk je, dakle, lansiran! I niko više neće biti u stanju zaustaviti eskalaciju međudržavnih, sportskih, a pogotovo nesportskih relacija.

U međuvremenu, Mostar zatrpan smećem, tunel Vranduk zatvoren, Bihać okupiran, Kosovo nezavisna republika, a Vojvodina pobunjena teritorija. Srbija i BiH skupa su, ljudi, otišle na pazar. I zajednički pale curku za uši.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.