MINUTA

Morija za Mursija

Ako tako ispadne, onda piši propalo!

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

20.6.2019

Prvi demokratski predsjednik Egipta umro je u zatvoru. Muhamed Mursi vlast osvaja u junu 2012. Smijenjen je vojnim udarom godinu poslije. Zbog špijunaže, rušenja ustavnog poretka, podsticanja nasilja, napada na policiju i drugih krivičnih djela, režim Abdul Fetaha el-Sisija osuđuje Mursija na nekoliko smrtnih kazni i dugodišnjih robija. Sahranjen je u okolici Kaira, na groblju gdje završavaju uglednici Muslimanskog bratstva.  

Povodom Mursijeve smrti, predsjednik Stranke demokratske akcije poručuje: “Mursi je najprije izgubio slobodu, a sada i život u borbi za slobodu egipatskog naroda. Neka je rahmet njegovoj duši.” Odlukom Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine klanjala se dženaza u odsutnosti za egipatskog političara.

Ne namjeravam se petljati u vjerske poslove Rijaseta, a pogotovo nisam zainteresiran za Izetbegovićeve svjetovne relacije i ideološke stranputice. Bilo bi, međutim, izuzetno korisno da nam neko objektivno dokaže čime je to tačno Mursi zadužio Bosnu i Hercegovinu pa mu se, eto, poklanja naročita pažnja. Nije li, uostalom, pogrešno dobrovoljno podržavati samo jedan od tabora (u konkretnom slučaju Muslimansko bratstvo) unutar beznadežno posvađanog arapskog svijeta?

Mursi je bio neupitni lider organizacije koju su Rusija, Sirija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati te Bahrein proglasili terorističkom. Uskoro će, navodno, osvanuti i na američkoj crnoj listi. Tamo gdje, primjera radi, godinama tavori i Milorad Dodik. Upravo zato recentno srljanje s odavanjem neumjerenih počasti svrgnutom egipatskom predsjedniku predstavlja izglednu šansu za novu kompromitaciju Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni. Pri tome ne zaboravimo kako su neprijatelji ove zemlje vješto zloupotrebljavali i bezazlenije povode za verbalno granatiranje bh. suvereniteta.

Prije pet godina, Izetbegović je onesvijestio zapadne zvaničnike organiziranjem prijema za delegaciju Muslimanskog bratstva u državnom Predsjedništvu. Očigledno ništa nije naučio iz vlastite greške! Krhko je znanje, ali možda aktuelna morija za Mursija premijerno najavljuje radikalniju političku agendu na kojoj će SDA opasno zajahati u budućnosti. Ako tako ispadne, onda piši propalo!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.