MINUTA

Dok Palmer njiše grane...

Očajnik se tako osjeća sigurnije, značajnije, odraslije

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

21.6.2019

Poražavajuće vijesti stižu iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine! Sve lošija od gore. Naime, nakon nedavnog polusatnog druženja sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Milorad Dodik ide na noge još jednom diktatorskom doajenu. Ne biste vjerovali, ali našeg predsjedavajućeg lično i personalno (d)očekuje vlasnik Bjelorusije. Kako je ranije najavljeno iz nadležnih službi, Aleksandar Lukašenko i Baja Laktašenko provest će romantični vikend u Minsku. Pikantniji detalji nisu saopćeni. 

Zbog turističkog putovanja u zaostalu guberniju, Dodik će promašiti sarajevski nastup slovačkog diplomate te nekadašnjeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka. “Lajčakajte, mene ne čekajte”, autoritativno poručuju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH. Zanimljivo, ali ovo nije prvi put da Dodik providno izbjegava susrete s važnim gostima. Sličnu budalaštinu priredio je i tokom višednevne bh. turneje američkog izaslanika za zapadni Balkan. Taman kad se Metju Palmer (Matthew) napenalio da licu s američke crne liste uživo istrese naslagane optužbe, jazavac je pred strašnim sudom, kako rekosmo, strateški zbrisao u Orbanov brlog.

“Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su provodili i javno govorili. Ako žele da te sankcije budu skinute, treba da djeluju da bi se za to imalo razloga. Oni znaju šta treba da urade. I nama bi bilo drago kad bi oni to uradili.”

Palmer zagonetno ne otkriva šta Amerikanci konkretno zahtijevaju od Dodika (i Špirića, pride), a neozbiljno je očekivati da s neke druge adrese procure pojedinosti o ultimatumima i prijetnjama kojima su izloženi deozorijentirani čelnici SNSD-a. Zato su, valjda, i razumljive Dodikove relacije s odbačenim tipovima. Očajnik se tako osjeća sigurnije, značajnije, odraslije.

Uglavnom, kako sada stvari stoje, Dodik se dobrovoljno predati neće. Ili ipak hoće, ako bude sreće... 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.