MINUTA

Austro-Drugarska

Dok god se međusobno ne koljemo, nema nikakve potrebe za agresivnijim evropskim angažmanom

Piše: Bakir Hadžiomerović

25.6.2019

Inspirativan intervju Miroslava Lajčaka prošlog petka u „Avazu“! Polivalentni evropski političar uglavnom je pričao o Bosni i Hercegovini. Potvrdio je kako naša zemlja, barem što se Evropske unije tiče, zauzima strogo začelje prioriteta. 

Nezahvalni status regionalnog fenjeraša najavljuje izvjestan produžetak agonije, opće besperspektivnosti te egzistencijalnog mrcvarenja, usljed čega će desetine hiljada bosanskohercegovačkih građana, naročito omladinskih brigada, odavde nastaviti da odlaze i odlaze i odlaze...

„BiH je ostavljena za kraj“, kaže Lajčak. „Prvo, zato što je to najkompliciranije pitanje. Drugo, nije sigurnosno pitanje. Politička kriza ne prenosi se u socijalne nemire ili, ne daj Bože, u sigurnosnu prijetnju.“ Hoće reći: Samo nek' ne puca! Dok god se međusobno ne koljemo, nema nikakve potrebe za agresivnijim evropskim angažmanom. Ne bih da pehiram, ali sličnih smo se stavova naslušali i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Nažalost, znamo kako je tada završilo.

U međuvremenu je izabran novi šef Delegacije Evropske unije sa kancelarijom u Sarajevu. To je aktuelni austrijski ambasador u Albaniji Johann Sattler. Iako se pokazao kao ubjedljivo najbolji kandidat za dotičnu poziciju, imenovanje je proizvelo tiho nezadovoljstvo u diplomatskim krugovima. Evropljani, naime, negoduju jer se zvaničnom Beču u BiH očigledno poklanja previše pažnje. Nakon visokog predstavnika Valentina Inzka te komandanta EUFOR-a, također Austrijanca, generala Martina Dorfera, Sattlerov dolazak smatra se svojevrsnom „okupacijom u tri čina“. Ne znam šta o austrijskom utjecaju misli zaljubljenik u bečki valcer, Abdulah Skaka, dakle, ali objektivno, radi se o prilično beznačajnoj državi na globalnoj političkoj sceni. Zvanični Brisel, međutim, neće promijeniti odluku, što samo dodatno argumentira Lajčakov izraženi defetizam.

Uostalom, sve je uvijek bilo do nas! I spasa nam nema ukoliko lokalni političari odluče produžiti beskonačne svađe i neodgovorna nadmudrivanja. Zato je krajnje vrijeme da im ponešto pameti iz zadnjice dobaci u više sfere. U suprotnom, ljudi će iz ove zemlje nastaviti da odlaze i odlaze i odlaze... Stotinama milja daleko od zapuštene Austro-Drugarske.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.