MINUTA

Halal za "Aluminij"

Kada su radnici Hrvati došli na red za izbacivanje, više nikog nije bilo da ih zaštiti...

Bakir HADŽIOMEROVIĆ

4.7.2019

Blokadom magistralnog puta u Ortiješu kod Mostara zaposlenici „Aluminija“ posljednji su put javno prosvjedovali uoči najavljenog generalnog štrajka i izvjesnog gašenja proizvodnje. Ali, uzalud su istrčavali na teren! Sudija je davno (od)svirao kraj pa se nijedan nadležni autoritet nije ni počešao zbog radničkog upozorenja.  

Nesposobna uprava uništenog preduzeća također je na izlaznim vratima. Iako je identitet direktorčića uzgojenih u kadrovskom inkubatoru Hrvatske demokratske zajednice za ovu priču najmanje bitan, vrijedi napomenuti kako se radi o odanim pravovjernicima svezanim na povodac stožerne stranke hercegovačkih Hrvata. 

Jer, kada kadrovira, Dragan Čović promišlja o porijeklu, genima kamenim, domoljublju te partijskoj knjižici sretnog kandidata. U ime hrvatske sloge i općenarodnog zajedništva!

Slična matrica primjenjivala se gotovo frtalj stoljeća u raskućenom „Aluminiju“. Zna se, matrica je kriminalna i koruptivna, kockasta i ksenofobična! Nakon što su oružjem zauzeli preduzeće, prvo su otjerali sve Srbe. Radnici Hrvati su šutjeli i ništa nisu poduzimali. Onda su otjerali sve Bošnjake. Radnici Hrvati su šutjeli i ništa nisu poduzimali. Kada su radnici Hrvati došli na red, više nikog nije bilo da ih zaštiti. Brutalno će biti izbačeni na ulicu i vrlo brzo postati socijalni slučajevi. 

Tako se, eto, iznova pokazalo kako šutnja nije zlato, već kukavičko odobravanje zločina. Kada za to dođe vrijeme, sve se vrati i s kamatama naplati. Kao onih pola milijarde maraka fakturisanih dugova propalom kombinatu za potrošenu električnu energiju.

Ovih dana glasno odzvanja šutnja HDZ-ovih glavešina povodom mostarske agonije. Ne kukuriče nacionalistički horoz Božo Ljubić. Tihuju Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Marinko Čavara, Lidija Bradara. Svi na strateškim pričuvnim položajima čekaju da frka prođe. 

Pošto su u ranim devedesetim temeljito etnički očistili fabričke pogone, a potom decenijama bahato pljačkali „Aluminij“, osnovni kućni red bi valjda bio da poslije svega HDZ-ovi uglednici ponižene trudbenike i vlastite glasače barem pogledaju u oči te ljudski zatraže oprost. Ako je jednostavnije, može i sa halal certifikatom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.