MINUTA

Raspikuće

Hadžijanje na državni račun najkonkretnije se zrcali u svakodnevnoj prehrani političkih gurmana

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

16.7.2019

Najlakše je tuđim šlajpekom gloginje mlatiti. Tako su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine nanijetili da (uz asistenciju nižerangiranih savjetničko-birokratskih postrojbi) budžetske novce troše nemilice i - kako se to stručno kaže - s pažnjom lošeg domaćina.  

U revizorskim izvještajima svake godine se dokumentiraju nepotrebni rashodi počinjeni s predumišljajem preko računa državnih institucija, a Predsjedništvo BiH finansijskim planom i programom tradicionalno pretjeruje u odnosu na (pre)ostale raspikuće. Stotinu i dvadesetak podobnika situiranih na platnoj listi najistaknutijeg simbola naše sirote geografije zbilja uživa privilegije kojih se ne bi postidjeli ni administrativni trudbenici u znatno razvijenijim evropskim sredinama.

Tokom prošle sezone Predsjedništvo BiH spiskalo je četiri i kusur miliona konvertibilnih maraka na različite, uglavnom nepotrebne aktivnosti. Više od 500 hiljada koštala su turistička putovanja lokalnih (ne)uglednika. Kafanski cehovi prebacili su dvjesto, održavanje voznog parka sto pedeset, a računi za službene mobitele respektabilnih osamdeset tisuća KM. Prosta računica kazuje kako se svakoga dana u svakom pogledu budžetarijat rasipao sa pet-šest hiljada eura. 

Đavolu malo bilo, stid ih ne bilo, poentirala bi poslovično štedljiva Angela Merkel!

Inače, hadžijanje na državni račun najkonkretnije se zrcali u svakodnevnoj prehrani političkih gurmana. Stoga valjda predsjednici, ministri, direktori, a bogu fala, čak i kabinetsko-savjetnički trutovi, ne odustaju od gastronomskih navika koje podrazumijevaju samo najfinije delicije iz Jadranskog mora te raspoloživog podmorja.

Narodno je dupe na pazaru, zato žderu škampe na buzaru,

Kad radnici štrajkuju za platu, naručuju sipu na salatu,

Škrpinu, zubaca, gofa i grdobinu,

Sve je ribe dala borba za domovinu... 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.